Thulesen Dahl: Vi har fået masseret mange af knasterne

Efter flere runder forhandlinger har Venstre og Dansk Folkeparti fået masseret en masse knaster. Men ingen knaster er endnu blevet lagt til side, fortæller DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

Lars Løkke Rasmussen forsøger i disse dage, som Kongelig Undersøger, at finde sig en regering. Her er det Dansk Folkeparti der er på vej til forhandlinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udover at se på Sankt Hans bål i Nyhavn fra Løkkes altan, fik formændene for blå bloks to største partier, Kristian Thulesen Dahl (DF) og Lars Løkke Rasmussen (V), tirsdag aften helt uformelt diskuteret det kommende regeringsgrundlag. Men der er lang vej igen, lyder meldingen fra DF-formanden på vej ind til nye officielle forhandlinger på Christiansborg onsdag formiddag.

»Vi har i hvert fald fået masseret mange af knasterne. Men ikke i et omfang, så vi er nået på plads med nogle og kan lægge dem til side,« siger Kristian Thulesen Dahl.

»Det er mere et spørgsmål om, hvorvidt man kan nå hinanden. Det er det, vi sidder og overvejer,« tilføjer han.

DF-formanden fastholder, at partiet først går i regering, når han kan se, at han får mere ud af det end at være Løkkes parlamentariske grundlag.

»Hvis vi skal være med i en regering, skal vi kunne se, at Venstre specielt er kommet os i møde, så vores folk derude kan se, at det virkelig er der, vi får mest politisk indflydelse. Der mangler vi at få de ryk, der gør, at vi kan gå tilbage til vores folk og sige »der kan I se, det var en god idé, at vi gjorde det«. Og så længe vi ikke kan se det, så er det jo ikke der, vi er,« siger Kristian Thulesen Dahl, der samtidig understreger, at han ikke er skræmt af regeringsansvaret.

En af de største uenigheder mellem de to partier er ifølge DF-formanden fortsat spørgsmålet om størrelsen på den offentlige sektor. Mens Venstre gik til valg på nulvækst, ønsker DF en vækst på 0,8 procent. Men det er ikke et mål i sig selv, understreger Thulesen Dahl.

»Jeg tror, at mange danskere måske synes, det er lidt mærkeligt, at vi herinde taler om de her promiller,« siger han og tilføjer:

»0,8 procent er ikke et mål i sig selv. Det er en refleksion over, hvad der skal til for at løfte opgaverne i tilfredsstillende omfang. Målet er et ordentligt sundhedsvæsen, en værdig ældrepleje og ordentlige arbejdsvilkår for politiet. Vækstraten er et middel dertil.«

DF-formanden er enig med Lars Løkke Rasmussen i, at nedskæringer på udviklingsbistanden og asyludgifter vil kunne bringe dem et stykke af vejen. Men ikke hele vejen til et velfungerende sundhedssystem, lyder det.

»Et parti, der er gået til valg på udgiftsstop, har jo selvfølgelig sværere ved at håndtere den udfordring, end vi har,« konstaterer Kristian Thulesen Dahl.

Onsdag eftermiddag skal Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti til fortsatte forhandlinger hos Løkke.

LÆS MERE