Thulesen Dahl: Venstre ville ikke bøje sig i regerings-forhandling

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl mener ikke, Venstre var parat vil at gå på kompromis under regeringsforhandlingerne. Sænkelsen af topskatten var det endelige bevis.

Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstre gav under forhandlingerne om en ny, borgerlig regering på intet tidspunkt indtryk af, at partiet med Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen var parat til at gå på kompromis med Dansk Folkeparti om en fælles regeringssamarbejde.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), på dagen, hvor Venstre-folkene indtog deres nye pladser i ministerierne.

»Efter valget forhandlede vi seriøst for at se, om vi kunne finde hinanden i et regeringssamarbejde. Men jeg må ærligt erkende, at jeg ikke på noget tidspunkt i forhandlingerne fik indtrykket af, at Venstre reelt ville bøje sig for at få enderne til at mødes,« skriver Kristian Thulesen Dahl i sit nyhedsbrev mandag.

Det endelige bevis på, at Dansk Folkeparti ikke var tiltænkt en plads i regeringen, var ifølge Kristian Thulesen Dahl, da Venstre og Lars Løkke Rasmussen besluttede sig for at skrive en sænkelse af topskatten med i regeringsgrundlaget, som blev præsenteret søndag.

»Og da vi erfarede, at der ville blive skrevet en ambition om at nedsætte topskatten ind i regeringsgrundlaget, vidste vi endegyldigt, at muligheden for DF-deltagelse i regering var ude af billedet,« skriver Thulesen Dahl.

Dansk Folkeparti er blevet kritiseret for at takke nej til at få ministerposter - blandt andet på grund af partiets position som det største i blå blok med 37 mandater.

Kristian Thulesen Dahl har forklaret, at afvisningen af regeringsdeltagelsen grunder i, at partiet ikke ville få maksimal indflydelse i en regering, hvor man ikke kunne føre den politik, man var interesseret i.

DF-formanden gentager i sit nyhedsbrev argumentet og forsøger at komme de vælgere, der har sat kryds ved liste O i håbet på at få partiet med i regeringen, i møde.

»De har troet, at man gennem regeringsdeltagelse automatisk har størst indflydelse. Dette er dog ikke tilfældet. Man kan blive bundet på et regeringsgrundlag, som på nogle områder er langt fra det, man er gået til valg på. Og danskerne forventer naturligt nok, at vi i de kommende år faktisk kæmper for det, vi lovede i valgkampen,« skriver Thulesen Dahl.

»Nu er konklusionen derfor, at vi har en Venstre-ledet regering. Det betyder, at vi har gjort nøjagtig, som vi sagde i valgkampen. Vi ville sikre et regeringsskifte, så vi fik en regering, der i dagligdagen er afhængig af vores stemmer. Og vi ville placere os - indenfor eller udenfor regering - hvor vores politiske indflydelse vurderes størst.«