Thulesen Dahl til Mette F.: Jeg peger på Løkke som statsminister – men du kender mit telefonnummer

Dansk Folkeparti vil i regering med Venstre og statsminister Lars Løkke Rasmussen efter næste valg, fastslog partiformand Kristian Thulesen Dahl i sin tale til Dansk Folkepartis årsmøde. Men glipper valgsejren for blå blok, vil DF søge indflydelse, understregede partilederen.

Dansk Folkepartis partiformand, Kristian Thulesen Dahl, brugte en del af sin taletid til DFs årsmøde i Herning Kongrescenter til at forklare tilhørerne, hvad der er partiets strategi til næste valg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

»Du ved stadig, hvad vi står for,« står der med store typer på bannere til Dansk Folkepartis årsmøde i Herning Kongrescenter.

Ikke desto mindre har det – som følge af Dansk Folkepartis tilnærmelser til Socialdemokratiet – efterhånden længe været stof for solide diskussioner blandt politiske spåkoner, hvor blå bloks største parti vil stille sig efter næste folketingsvalg, alt afhængig af valgets udfald.

Allerede grundlovsdag meddelte partiformand Kristian Thulesen Dahl, at partiet går efter at gå i regering med Venstre, men forud for årsmødet har DF-europaparlamentariker og folketingskandidat Morten Messerschmidt til gengæld gjort sig bemærket ved i et interview i Politiken at agitere for, at DF skal agere støtteparti for Mette Frederiksen og socialdemokraterne, hvis blå blok mister magten, og oppositionspartierne får flertal efter valget.

En idé, Kristian Thulesen Dahl tidligere ikke har afvist, men omvendt heller ikke som Morten Messerschmidt direkte har sagt, at partiet bør stile efter, hvis folketingsvalget falder ud til rød fordel.

Og i sin årsmødetale valgte DF-lederen at bruge en rum tid på at forklare, hvad der er partiets strategi for at sikre sig mest mulig indflydelse på dansk politik, når vælgerne har stemt næste gang.

»Vi har sagt det meget klart: Vi går til valg på, at hvis de fire partier, der i dag har flertallet, genvinder flertallet, så kan Lars Løkke Rasmussen godt fortsætte som statsminister.

Men det vil i givet fald være for en nydannet regering. En regering, hvor vi ikke synes, at Liberal Alliance længere skal kunne sætte kursen. De sidste par år har vist os, at det ikke er konstruktivt for at sikre en stabil ledelse af vort land,« lød det fra partiformanden.

Han har adskillige gange været i konflikt med Liberal Alliance i denne valgperiode, men understregede, at han ikke ville udelukke LA fra indflydelse.

»Hvis vi får en tilstrækkelig opbakning fra danskerne – opbakning fra op imod hver femte dansker - vil vi så til gengæld være parat til at gå ind i regeringen i stedet,« lød det fra partiformanden, der kort efter adresserede en situation, hvor oppositionspartierne får flertal.

Selvstændigt mål at holde Radikale ude

Oppositionspartierne er for tiden dybt splittede, og Alternativet har for eksempel meddelt, at de peger på politisk leder Uffe Elbæk som statsminister frem for S-formand Mette Frederiksen.

»Mange spekulerer naturligvis på, om Socialdemokratiet på et tidspunkt får nok, og telefonen så ringer hos os. For hvis den ringer, hvad så? Og ved I hvad? Hvis den ringer – så tager jeg den. Hvad der så kommer ud af det, det er jo ikke til at sige på nuværende tidspunkt. Det ved vi ikke noget om,« sagde Thulesen til klapsalver fra tilhørerne i kongressalen.

Plan A er altså en ny, borgerlig regering med Lars Løkke Rasmussen som statsminister. Men ellers..

»Hvis danskerne sammensætter Folketinget, så vores plan A ikke kan lade sig gøre, vil vi holde alle kort åbne for at sikre Dansk Folkeparti størst mulig indflydelse. Så hvis den situation opstår, ja, så kender du – Mette – mit telefonnummer,« sagde Kristian Thulesen Dahl.

Det er 23. gang, at Dansk Folkeparti holder årsmøde, og det finder igen i år sted samtidig med, at Radikale Venstre holder sit landsmøde i Nyborg. De to partier står på mange måder som hinandens modpoler i dansk politik – i hvert fald værdipolitisk.

De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, har tidligere meddelt, at hans parti kun vil støtte en regering, hvis politik går i en anden, modsat retning end det, han definerer som »Dansk Folkepartis politik« – og han har endda krævet en skriftlig, politisk aftale med S-leder Mette Frederiksen for at pege på hende.

I sin årsmødetale gjorde Kristian Thulesen Dahl det ligeledes klart, at det for Dansk Folkeparti er et selvstændigt mål at holde de Radikale uden for indflydelse på udlændingepolitikken.

»Kære venner, det er dét, der er på spil. Elbæk, Østergaard og Skipper, hvad de nu ellers hedder, må for alt i verden ikke få lov til at sætte kursen for Danmark,« lod han forstå:

»Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at forhindre det. Vi gør alt, hvad vi kan, for at forhindre det.«