Thulesen Dahl til Løkke: »Det er sidste udkald«

Flere politikere ser mulighed for mindre aftaler i stedet for en stor helhedsplan for økonomien frem til 2025.

Arkivfoto: »Det er sidste udkald,« lyder meldingen nu fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl til statsministeren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tiden er ved at være knap, lyder det fra flere politikere på vej til forhandlingsmøde om boligskat mandag.

De politiske forhandlinger om dansk økonomi frem til 2025 har endnu ikke kastet konkrete resultater af sig.

Og samtidig er tiden ved at nærme sig, for at der skal vedtages en finanslov. Hvis altså ikke den fra sidste år skal "teknisk fremskrives", lyder det forud for møde i Finansministeriet.

- Regeringen er end ikke startet med at drøfte finanslov med os. Og det er ikke mit indtryk, at de har gjort det med andre. På det punkt nærmer en deadline sig med rimelig stor hast, siger finansordfører Benny Engelbrecht (S).

DF's formand, Kristian Thulesen Dahl, siger direkte, at »det er sidste udkald«, hvis regeringen vil lande en samlet aftale om boligskat, topskat, pensionsalder, pensionsopsparing, SU, erhvervsbeskatning, energiafgift og hvad der ellers er med i 2025-planen.

- Regeringen må bestemme sig for, om man vil forhandle en finanslov på plads, eller det hele kuldsejler, siger Thulesen Dahl til Ritzau.

Liberal Alliance er enig i, at det er på tide at komme i gang med realitetsforhandlinger om finansloven for næste år.

- Hvis man kan dele det op, er det fint for os. Vi har ikke noget behov for, at det skal bindes sammen, siger partileder Anders Samuelsen (LA).

- Finanslovsforhandlingerne har klart en tidligere deadline end andre ting. Derfor giver det god mening at få sat gang i processen.

Samme melding kommer fra den radikale finansordfører, Martin Lidegaard.

- Uret tikker. Kalenderen viser snart november. Det betyder, at hvis Danmark skal have en finanslov, skal den laves inden for de næste 14 dage, siger han.

Ud af 2025-planens mange elementer mener De Radikale, at det haster mest at blive enige om en aftale om boligskat og om energiafgiften PSO.

Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, mener dog, at forhandlingerne er kommet godt fra start.

- Det er meget forskelligt fra år til år, hvor lang tid det tager, før man kan se konturerne af en finanslov, siger hun.

Hun mener, det er alt for tidligt at sige, om nogle af elementerne i regeringens 2025-plan skal udskydes.

/ritzau/