Thulesen Dahl til Frederiksen: Lad os sammen presse regeringen på dagpengene

Hvis forhandlingerne om dagpengesystemet skal blive en succes, er det alternative flertal nødt til at presse regeringen så meget som muligt, lyder det fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en glad Kristian Thulesen Dahl (DF), der noterer sig, at Mette Frederiksen (S) er parat til at poste flere penge i et nyt dagpengesystem.

Men når regeringen indkalder til forhandlinger, er Dansk Folkepartis formand klar til at presse regeringen endnu mere end Socialdemokraterne, og han opfordrer Mette Frederiksen til at følge trop.

»Jeg går selvfølgelig efter en aftale, hvor regeringen også er med. Men det er klart, at jeg ikke vil udstyre dem med den vetoret, som Mette Frederiksen vil udstyre dem med. At de nærmest kan sidde på hænderne og sige nej til det hele, og så er det kun os andre, der skal flytte os,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Regeringens udgangspunkt er, at et nyt dagpengesystem ikke må koste mere end det nuværende, og det har også hidtil været meldingen fra Socialdemokraterne.

Men torsdag skiftede Mette Frederiksen kurs og erklærer sig parat til, at der skal tilføres flere midler til et nyt dagpengesystem, hvis det med S-formandens ord skal være »robust«.

Mette Frederiksen er dog ikke parat til at forhandle en dagpengeaftale på plads uden om regeringen med det alternative flertal, der består af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten. Det er nemlig de fire partier, der er parate til at bruge flere penge.

Og det svarer til at give statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vetoret, mener Kristian Thulesen Dahl.

»Man presser jo kun Venstre hen på det rigtige spor, hvis de ultimativt er usikre på, om vi kunne finde på at lave noget med et andet flertal. Så jeg synes, det er en mærkelig melding fra Mette Frederiksen,« siger DF-formanden.

Er I parate til at lave en aftale uden om regeringen med det alternative flertal?

»Jeg mener, det er fuldstændig afgørende, at man ikke giver et parti vetoret. Venstre skal ikke have vetoret til at bestemme, hvor langt vi kan gå i vores retning, bare fordi de nu sidder på regeringsmagten. Men at de lever med den risiko, det er ikke det samme som, at vi ikke håber at kunne lande en aftale med Venstre. For selvfølgelig gør vi det,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Regeringen ventes at invitere til forhandlinger om et nyt dagpengesystem, umiddelbart efter Dagpengekommissionen har præsenteret sine anbefalinger 19. oktober.