Thulesen Dahl: Thornings hovedmål er at være statsminister

For Helle Thorning-Schmidt er det et mål i sig selv at sidde i regering, mener DFs formand. Han kalder statsministerens kritik af Dansk Folkepartis nej tak til ministerposter i en eventuel Løkke-regering »absurd«.

ARKIVFOTO. Formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl mener, at det for Helle Thorning-Schmidt er et mål i sig selv at sidde i regering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Målet for Kristian Thulesen Dahl (DF) er at sikre Dansk Folkeparti maksimal indflydelse. Det vil det være til alle tider. Og derfor er det »absurd«, mener Dansk Folkepartis formand, når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) over for BT påpeger, at han »sejler under bekvemmelighedsflag« ved ikke at gå efter ministerposter i en eventuel Venstre-ledet regering.

»Det er helt absurd. Når vi ser tilbage på Helle Thorning-Schmidts statsministergerning - altså fra 2011 - må vi jo nok sige, at det er helt tydeligt, at det for hende har været målet at komme i regering og blive statsminister, og så har man måttet føre den politik, som var mulig at føre bagefter. Vi vender det altså om og siger, at dét at komme i regering ikke er et mål i sig selv - det er den politiske dagsorden,« siger Kristian Thulesen Dahl til Berlingske Nyhedsbureau.

For Dansk Folkepartis formand er SF skræmmebilledet, og netop det tidligere regeringspartis kortvarige indflydelse -benævnt »yoyo-partiet« af Thulesen Dahl - har været en af begrundelserne for, hvorfor DF ikke skal i regering og søge ministerposter.

Dermed er facit for Dansk Folkeparti altså ikke nødvendigvis en plads i regeringen efter et kommende valg, men derimod en placering i forhold til regeringen, hvor det største aftryk på de politiske aftaler kan sættes. Præcis, som det var tilfældet i det årti, VK var ved magten.

»Den dag, hvor Dansk Folkeparti får størst indflydelse ved at søge aktiv deltagelse i en regering, skal vi selvfølgelig gøre det, men hvis ikke vi får størst indflydelse ved at være medlem af en regering, skal vi selvfølgelig ikke søge ind i en regering. Så enkelt er det,« siger DF-formanden.

Og statsministerens kritik af, at Kristian Thulesen Dahl »sejler under et bekvemmelighedsflag«, giver DF-formanden ikke meget for.

»Jeg har mange gange i denne valgperiode bedt statsministeren og regeringen om at invitere Dansk Folkeparti til forhandlinger. Hvis de er i tvivl om, hvorvidt vi er parat til at tage ansvar, kan de bare prøve os af. Fordi hvis man indgår aftaler, tager man jo ansvar for det, man indgår aftale om, og vi har hele tiden i denne valgperiode - og det vil vi også gøre i den kommende - aktivt søgt at lave aftaler med de andre partier og søgt indflydelse. Og på den måde tager vi selvfølgelig ansvar. Men det gør man jo uanset, om man er et regeringsparti eller ej.«

Står du fast ved, at DF ikke skal have ministerposter i en eventuel Løkke-regering efter valget?

»Jeg står fast på, at Dansk Folkeparti skal være placeret dér, hvor vi får størst politisk indflydelse. Og det kan i en kommende periode være ved at være støtteparti, men på et tidspunkt kan det også være ved at søge aktivt ind i en regering. Men det drivende for os skal aldrig blive at komme i regering, som det var med Helle Thorning-Schmidt. Vi skal altid stå dér, hvor den politiske indflydelse er størst - også selv om det ikke betyder ministerposter.«