Thulesen Dahl skyder borgerlige reformer ned: Vil være blå bloks »sociale samvittighed«

DF-formanden forventer, at en ny trekløverregering vil lægge op til borgerlige reformer og skattelettelser. Men det spår han ingen nem gang på Christiansborg, hvor han har de afgørende mandater.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når hvid røg står op fra Marienborg. Og når Venstre, de Konservative og Liberal Alliance afslutter forhandlingerne om det regeringsgrundlag, som ifølge LAs Anders Samuelsen skal blive det »mest ambitiøse borgerligt-liberale regeringsprogram, der har været i Danmark nogensinde«. Ja, så venter Dansk Folkeparti og den parlamentariske virkelighed, og den kan blive udfordrende.

Allerede før den nye regering overhovedet er dannet, skyder manden med de afgørende mandater, DF-formand Kristian Thuelsen Dahl, tankerne om reformer og skattelettelser ned.

»Vi har ingen reformiver,« siger han til Berlingske og fortsætter:

»Reformer i den forstand, at man skal pine danskerne ekstra for at få råderum til skattelettelser – og det kan man godt forestille sig, at de tre partier sidder og nørkler med på Marienborg – har ingen særlig god prognose for at komme igennem Folketinget.«

DF-formanden understreger, at de tre blå partier »fuldstændig må gøre op med sig selv«, hvad de skriver i et nyt regeringsgrundlag, men det er ikke noget, han føler sig forpligtet af.

Tværtimod vil han bruge sin helt afgørende indflydelse på at dreje tingene i en retning, hvor »der er en større hensyntagen til de mennesker, der ikke har så meget på kistebunden«.

»Hvis vi får en traditionel borgerlig-liberalistisk regering ud af det her, der måske appellerer til 30-35 procent af danskerne – og det tror jeg, at vi gør – så er det klart, at der bliver endnu mere behov for et Dansk Folkeparti, der sørger for den sociale balance og den sociale samvittighed«.

Tilfredsheden har ellers været utvetydig, når Liberal Alliances politiske leder, Anders Samuelsen, og de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, denne uge har taget til og fra forhandlingerne om regeringsgrundlaget med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på Marienborg. Samtidig har der lydt et kollektivt lettelsens suk fra det borgerlige Danmark, fordi udsigten til en V-LA-K-regering har afløst udsigten til et valg, der kunne give Socialdemokratiet regeringsmagten.

Både Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti står for en omfattende reformpolitik og har som mål at lave store skattelettelser i top og bund finansieret af blandt andet højere pensionsalder og offentlig nulvækst.

Lignende toner blev slået an i den smalle Venstre-regerings 2025-plan, der lagde op til eksempelvis at skære i SUen og at hæve pensionsalderen hurtigere end planlagt.

Planen lagde også op til skattelettelser i bunden for at øge gevinsten ved at tage et arbejde og lavere topskat op til en indkomst på en million kroner.

Men Thulesen Dahl er særdeles skeptisk over for både højere pensionsalder og lavere topskat – også selvom det sker ved at hæve topskattegrænsen.

Socialdemokratiet glad for DF-melding

Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, glæder sig over Thulesens melding. Wammen forventer et »fortsat godt og tillidsfuldt samarbejde« med DF.

»Den nye regering kan jo lave et superliberalistisk festskrift, men den kommer ikke til at få 90 mandater bag, hvis Dansk Folkeparti står fast. Og det er min klare forventning, at de vil gøre det,« siger han og fortsætter:

»Så når champagnen er drukket på Marienborg, og konfettien har lagt sig, er det hverdag igen. Og den vil blive barsk for en ny regering, hvis den vælger at føre ultraliberalistisk politik.«

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, medgiver, at regeringsgrundlaget er nødt til at tage hensyn til DF og den parlamentariske situation.

»Anders Samuelsen og jeg kunne sikkert godt sætte os og skrive et regeringsgrundlag, som i vores øjne er smukt og liberalt. Men det skal gå en balancegang mellem ambitioner og realisme,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

DI: Nødvendigt med vækst

Dansk Industris direktør, Karsten Dybvad, opfordrede tidligere på efteråret til besindelse i blå blok, da det politiske klima var frosset fast af ultimative krav fra LA og DF i kølvandet på regeringens 2025-plan.

Af samme grund advarer Dybvad Thulesen Dahl eller andre mod på forhånd at afvise reformer.

»Jeg håber virkelig, at alle partier vil være med til at gøres os mere velstående, for skal vi forbedre velfærden, kræver det, at vi skaber den vækst, der skal finansiere den. Derfor er det mit klare håb, at politikerne er villige til at tage fat, så jeg vil opfordre til sammenhold,« siger Karsten Dybvad.

Han efterlyser samtidig ro om de tre partier til at udarbejde et muligt regeringsgrundlag.

LA-leder Anders Samuelsen har ikke ønsket at kommentere udtalelserne fra Kristian Thulesen Dahl.

K-formand Søren Papes reaktion er også kortfattet:

»Kristian Thulesen Dahl har sine synspunkter, vi har vores. Jeg tror, det er vigtigt, at vi laver et ambitiøst grundlag. der viser den retning, vi vil for Danmark – men at det samtidig har en realisme i sig. Men før, vi har et regeringsgrundlag, vil jeg ikke kommentere, hvad andre mener om det,« siger han.