Thulesen Dahl lægger maksimalt pres på Løkke: Lavere skat bliver ikke nu

Dansk Folkeparti opfordrer nu regeringen til at droppe forhandlingerne om skattelettelser for nu og i stedet lande en hurtig finanslov.

Kristian Thulesen Dahl har de forgangne to uger været til flere forhandlingsmøder i finansministeriet, men der er endnu ikke landet en aftale om finansloven for 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Dansk Folkepartis formand mener ikke længere, det er muligt at lande en aftale om både finanslov og skattelettelser inden jul.

Derfor opfordrer han nu regeringen til at skubbe forhandlingerne om skattepakken.

»Regeringen risikerer, at det trækker ud til hen over jul, og det vil efter vores opfattelse være uansvarligt,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Siden kommunalvalget har regeringen og Dansk Folkeparti mødtes nærmest dagligt for at forsøge at få landet både en finanslov og en skattepakke - indtil videre uden en aftale.

Finansloven skal være på plads inden nytår, og finansminister Kristian Jensen (V) bad allerede i sidste uge Folketinget om at få en del af lovbehandlingen udskudt.

Den seneste uge har Kristian Thulesen Dahl gentagne gange fortalt, at regeringen hurtigt kunne få landet en finanslov, hvis de valgte at udskyde forhandlingerne om skattelettelser.

Omvendt har finansminister Kristian Jensen holdt fast i, at de to ting skulle hænge sammen og aftales i år.

»For os at se, så hænger finansloven og skatteaftalen sammen, fordi de to er med til afgøre rammerne om dansk økonomi i de kommende år,« sagde finansministeren.

I sidste uge kom Kristian Thulesen Dahl så med et krav om, at der skal ændres fundamentalt på flygtningepolitikken, før DF vil være med i en skatteaftale.

DR kunne mandag fortælle, at DFs krav bl.a. handler om, at flygtninge som hovedregel ikke skal arbejde, ikke skal undervises i dansk, ikke skal gå i folkeskole, og at de kun må bo i statslige flygtningecentre.

Kravene strider direkte imod regeringens erklærede politik om at få flere flygtninge hurtigt integreret og i job.

Og Kristian Thulesen Dahl er altså nu nået frem til, at det heller ikke er muligt at nå en aftale inden jul.

»Det er at tage finansloven for 2018 som gidsel i det her spil, det synes vi simpelthen er forkert,« siger han.

Skattepakke udskudt flere gange

Får Kristian Thulesen Dahl sin vilje, vil regeringen endnu en gang se tidsplanen for en skattereform skride.

Det var Liberal Alliance, der i kølvandet på folketingsvalget i 2015 krævede, at den daværende Venstre-regering skrev en ambition om at lette skatten på »den sidst tjente krone« med 5 procentpoint ind i sit regeringsgrundlag.

Skatteforhandlingerne blev programsat til foråret 2016, og Anders Samuelsen (LA) truede med at vælte V-regeringen, hvis ikke den leverede topskattelettelser inden grundlovsdag. Alligevel valgte Lars Løkke Rasmussen dengang at udskyde forhandlingerne om en skattereform til efteråret 2016, mens Anders Samuelsen forlængede sin frist til julen 2016.

Men heller ikke her lykkedes det at nå til enighed om at lette skatten, hvorfor statsministeren valgte at invitere både Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti med i sin regering.

Forhandlingerne om en ny skattereform blev udskudt til dette efterår, og i mellemtiden aflivede den nye trekløverregering planerne om topskattelettelser. Til gengæld vil den fjerne loftet for beskæftigelsesfradraget og indføre et særligt jobfradrag for lavtlønnede. Især sidstnævnte er en mærkesag for statsminister Lars Løkke Rasmussen, der ofte har slået på, at »det skal kunne betale sig at arbejde«.

Dansk Folkeparti er dog imod at fjerne loftet over beskæftigelsesfradraget, hvilket Kristian Thulesen Dahl opfatter som topskattelettelser i forklædning. Og vælger regeringen at følge DF-formandens opfordring, vil skatteforhandlingerne altså endnu engang blive udskudt.

»Det paradoksale er, at det er regeringen, der fremlægger et forslag til en finanslov. For at de så vil acceptere, at et flertal i Folketinget laver en aftale om at bringe deres finanslov igennem, så kræver de, at vi i øvrigt stemmer for deres ønske om store skattelettelser for de næste otte år. Og der siger vi bare, at det når vi simpelthen ikke i hus med,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Han mener derimod, at finansloven kan være på plads »i løbet af et par dage«. Ifølge ham er det kun »ganske få punkter, der behøver at blive justeret«.

Er det umuligt, at den kan blive færdig allerede i dag?

»Nej, det er ikke umuligt.«

Tror du, det er muligt, at den kommer i hus i dag?

»Det kommer helt an på regeringen. Det vil vi kunne, hvis der er en konstruktiv tilgang til det her. Så vil den kunne komme hurtigt i hus,« siger Kristian Thulesen Dahl.

DFs formand siger samtidig, at han vil møde op til alle forhandlinger - men at han simpelthen ikke tror på, de kan nå i mål med en skattepakke inden jul.

Er det 100 procent sikkert, at I ikke kommer ud af døren ovre i Finansministeriet med en samlet finanslov, skatteaftale og hjemsendelsesaftale?

»Altså, så vil der skulle lægges noget på bordet, som jeg slet ikke har fantasi til at forestille mig i det her øjeblik,« siger Kristian Thulesen Dahl:

»Så langt er vi efter mine begreber slet ikke.«

Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, har ingen kommentar til Kristian Thulesen Dahls melding og henviser i stedet til finansministeren.

Finansministeriet oplyser, at Kristian Jensen ikke umiddelbart vil forholde sig til sagen, før der er indkaldt til forhandlinger igen.

LÆS MERE