Thulesen Dahl forsvarer Pia Kjærsgaard efter »rotterede«-kritik: »Det er usmageligt«

Pia Kjærsgaard har fået hård kritik for at kalde EU for en »rotterede«. Men Dansk Folkepartis formand bakker hende op og vender kritikken mod de øvrige partier i Folketinget.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, går nu ind i debatten om, at Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) har kaldt Europa-Parlamentet en »rotterede«.

Ordene faldt i DR-programmet 'Debatten', hvor Pia Kjærsgaard deltog i en debat om Dansk Folkepartis mulige misbrug af EU-midler.

Siden er kritikken haglet ned over Folketingets formand. Både Folketingets Præsidie og flere partier på Christiansborg har i skarpe vendinger kritiseret, at Folketingets formand kan finde på at kalde et andet parlament for en »rotterede«.

Men nu melder Pia Kjærsgaards egen partiformand på banen. Og det med uforbeholden opbakning til hende og en fuldtonet kritik af de øvrige partier på Christiansborg.

»Det er usmageligt, som de andre partier vil nedkæmpe Pia Kjærgsaards ytringsfrihed,« skriver Kristian Thulesen Dahl i dag på Facebook.

»Fordi hun er formand for Folketinget, prøver de at stoppe hendes mulighed for at sige sin mening om eksempelvis EU,« fortsætter han i sin opdatering på det sociale medie.

Pia Kjærsgaard har afvist kritikken med henvisning til, at en »rotterede« i følge ordbogen er en »faldefærdig, saneringsmoden bolig«.

Og det er EU, mener hendes efterfølger som DF-formand:

»EU ER en renoveringsmoden bygning! Der er SÅ mange ting ved EU, der bør laves om. Skal Pia ikke kunne sige det? Selvfølgelig skal hun det!,« skriver Kristian Thulesen Dahl.

Du kan læse hele hans Facebook-opdatering nederst i denne artikel.

Præsidiet og flere partier kræver forklaring

Mandag krævedes en enig kreds af næstformænd i Folketingets øverste ledelse, Præsidiet, krævede over for Berlingskes Politiko, at Pia Kjærsgaard på næstkommende præsidie-møde skal forklare sit ordvalg.

Senere samme dag bakkede flere partier - både SF og de Radikale - op om Alternativets forsøg på at samle Folketingets partier bag et krav om, at Pia Kjærsgaard må undskylde og trække sine udtalelser tilbage.

»Vi mener, at det er fuldstændigt uacceptabelt, at formanden for det danske parlament omtaler et demokratisk fællesskab, som vi er medlem af, i sådanne vendinger,« skrev Josephine Fock i en mail til de øvrige partier på Christiansborg.

EL-politiker: Det er i rottereden, at DF fusker for millioner

Også den tidligere udenrigsminister, Venstres Uffe Ellemann-Jensen, har været ude med hård kritik af Pia Kjærsgaard:

»Det er en fornem post, fru Kjærsgaard er blevet betroet. Folkestyrets fornemste. Den skal ikke profaneres med vulgære udfald mod andre demokratiske institutioner, som Danmark skal samarbejde med,« skrev han i weekenden på sin blog på Berlingske.

Enhedslistens præsidiemedlem, Christian Juhl, har i et tweet vendt Thulesen Dahls kritik mod Dansk Folkeparti selv:

Pia Kjærsgaard: Jeg kan ikke tage skylden for, hvad andre tænker

Over for Berlingskes Politiko afviste Pia Kjærsgaard mandag eftermiddag, at hun gjorde noget som helst forkert, da hun i sidste uge brugte ordet »rotterede« om EU.

»Jeg kan da ikke på nogen måde påtage mig skylden for, at folk får associationer til noget, der ikke er rigtigt.«

Men Pia Kjærsgaard, du er jo - undskyld udtrykket - en garvet rotte i dansk politik. Burde du ikke vide, hvordan sådan noget her kan blive opfattet, når du siger rotterede på direkte tv?

»Men prøv at høre; hvis jeg hele tiden skulle gå og tænke på, hvordan folk opfatter det her, så ville det være umuligt at sige noget som helst. Jeg står på tv, og vi bliver kaldt svindlere og fuskere i en meget ophedet debat. Når jeg så siger: 'Prøv at få ryddet op i den rotterede', så er det hensigten, at man også lige skal prøve at se, hvad der foregår dernede,« sagde Pia Kjærsgaard og fortsatte:

»Og uanset om man er formand for Folketinget eller medlem af Folketinget, så tror jeg da enhver vil erkende, at der foregår noget dernede. Der bliver svindlet for milliarder hvert år. Og det synes jeg bare, jeg også havde lyst til at sige, for det er jo helt galt, uanset om man er EU-tilhænger, modstander eller bare skeptiker.«