Thulesen Dahl betaler 200.000 kroner tilbage til EU

Dansk Folkeparti anklages for misbrug af støttekroner fra Europa-Parlamentet. Partiet vil nu betale alle pengene tilbage, meddeler partiformand Kristian Thulesen Dahl.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti vil nu betale 200.000 kroner tilbage, partiet har fået i støtte fra EU, meddeler partiformand Kristian Thulesen Dahl i sit ugebrev.

DF blev i weekenden anklaget for at have misbrugt EU-midler, og det er det, der nu får formanden til at reagere og med det samme tilbagebetale alle støttekronerne.

DR og Ekstra Bladet kunne fortælle, at Dansk Folkeparti gennem det europæiske parti MELD fik udbetalt over 200.000 kroner i støtte fra Europa-Parlamentet, uden at Parlamentet vidste, at støtten gik til partiets sommergruppemøder i 2014 og 2015. Det er i strid med reglerne, da EU ikke må støtte nationale partier - hverken direkte eller indirekte.

Thulesen Dahl: Rodebutik

Kristian Thulesen Dahl påpeger i sit ugebrev, at det ikke er første gang, der sættes spørgsmålstegn ved, om EU-støtte gennem MELD er udbetalt efter reglerne.

»Alle må have en forventning om, at der nu endeligt ryddes op i den rodebutik, som MELD tilsyneladende har været,« siger DF-formanden.

»Tvivlen vil gøre, at vi betaler tilbage. Så kan vi efterfølgende tage debatten om, hvorvidt DF er blevet hårdere vurderet end andre i forhold til, hvad man kan bruge midler fra EU til europæiske partier til,« lyder det fra Kristian Thulesen Dahl, der fastslår:

»Det betyder derfor også, at de cirka 200.000 kroner fra MELD til DFs sommergruppemøder i 2014 og 2015 betales tilbage.«

MELD-konference eller sommergruppemøde?

DR talte i weekenden med flere eksperter, der vurderer, at Dansk Folkeparti har misbrugt de 200.000 kroner, partiet har fået i støtte fra Europa-Parlamentet. Der er givet 100.000 kroner i støtte til hver af de to DF-sommergruppemøder, der blev afholdt i Kolding i 2014 og i Skagen i 2015.

Støtten fra Parlamentet er betalt til MELD, der er en partialliance af EU-skeptiske partier, mens europaparlamentsmedlem for Dansk Folkeparti Morten Messerschmidt har været formand eller siddet i alliancens ledelse.

Både DR og Ekstra Bladet er i besiddelse af dokumenter, der viser, at Dansk Folkeparti fik støtten til sommergruppemøderne med den begrundelse, at der skulle afholdes MELD-sommerkonferencer med EU som tema. Europa-Parlamentet blev ifølge DR ikke oplyst om, at konferencerne skulle holdes samtidig med Dansk Folkepartis sommergruppemøder, og at der kun var medlemmer af DF til stede.

Desuden kunne Ekstra Bladet afsløre, at det program for sommergruppemødet i 2014, der blev sendt til Europa-Parlamentet, langt fra stemmer overens med det faktiske program.

I mandagens Berlingske erkender formand for DF-gruppen i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, at der er tale om en fejl.

DR har derudover talt med adskillige af de 43 deltagere på sommergruppemødet i 2014, der ifølge rapporterne indsendt til EU skulle have deltaget på en MELD-konference. DR har spurgt dem, om de var klar over, at de foruden sommergruppemødet også deltog i en MELD-konference. Deltagerne husker vidt forskelligt.

»Det dur selvfølgelig ikke«

Ifølge Kristian Thulesen Dahl afspejler forløbet, at der er tale om »rod«.

»Det rigtige program er ikke sendt med til Europa-Parlamentet, og folk svarer forvirret på, om de har deltaget i en MELD-konference eller ej. Det dur selvfølgelig ikke. Derfor støtter jeg naturligvis, at DFs nye gruppeformand i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, tager kontakt til Europa-Parlamentets administration med henblik på at få bragt tingene i orden,« siger han.

MELD og den tilhørende fond FELD har før været i Europa-Parlamentets søgelys. I maj besluttede Europa-Parlamentet, at de to organisationer skulle tilbagebetale 2,9 millioner EU-støttekroner, som var blevet misbrugt.

Halvdelen af pengene var gået til EU-kampagnevideoer for Dansk Folkeparti, og partiet endte derfor med at tilbagebetale 1,6 millioner kroner.

I august blev Morten Messerschmidt desuden beskyldt for at have indsat sine to partifæller Rikke Karlsson, der i dag er løsgænger, og Jørn Dohrmann i MELDs bestyrelse, uden de to var klar over det.

Det førte til, at Rikke Karlsson politianmeldte Morten Messerschmidt for identitetstyveri. Efterfølgende trak Messerschmidt sig som formand for Dansk Folkepartis gruppe i Europa-Parlamentet.

LÆS MERE