Thulesen Dahl afviser at lade forældre på Sjælsmark lave mad til deres børn: De skal hjem

Forholdene for børn på Udrejsecenter Sjælsmark har mødt kritik. Kristian Thulesen Dahl afviser i et interview med Berlingske lempelser og advarer imod, at forældrene kan bruge børn til at gøre »danskerne bløde i knæene«.

Arkvifoto: Børnene på Udrejsecenter Sjælsmark. Til venstre Hussein på 10 år, til højre Rokaya på tre år. Kristian Thulesen Dahl afviser i interview at gøre det muligt for forældre selv at lave til deres børn på Sjælsmark Kaserne, der fungerer som Udrejsecenter for afviste asylansøgere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Kristian Thulesen Dahl (DF) står fast.

Han vil ikke rokke sig på det »paradigmeskifte« på udlændingeområdet, hans eget parti sammen med regeringen og Socialdemokratiet vedtog tidligere på året.

Heller ikke, når det gælder tilsyneladende små detaljer som hvorvidt forældrene til børnene på Udrejsecenter Sjælsmark selv må lave mad til deres børn.

En sådan ændring afviser Kristian Thulesen Dahl i et interview med Berlingske i forbindelse med podcasten Mød Partilederen:

»Og jeg kan også se at udlændingeministeren (Inger Støjberg, red.) ikke er med på den lempelse. Hun mener også, at vi skal holde fast i budskabet til de her forældre om, at de skal tage ansvaret for deres børn - og tage hjem til det land, de kommer fra.«

Tidligere på året genantændte debatten om forholdene på Sjælsmark, da en video kom frem, hvor ansatte på udrejsecenteret afviste at give en brocolli og en kartoffel til en far med sin femårige søn. Siden har både Konservative, Liberal Alliance og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagt, at de gerne vil forbedre forholdene for børn på Sjælsmark, herunder ved at lade forældrene lave mad til deres egne børn.

For Kristian Thulesen Dahl er spørgsmålet om forholdene for børnene på Sjælsmark en del af en større diskussion om lempelser kontra stramninger, og om selve formålet med paradigmeskiftet på udlændingeområdet. Det betød, at man fremover vil arbejde for at flygtninge hjemsendt frem for integreret i det danske samfund.

»Det er ikke et spørgsmål om, om man må få kartofler, eller ikke må få kartofler, det er et spørgsmål om: Sørger vi for, at man ved, når man er på sådan et center, at man faktisk skal rejse hjem?« siger Kristian Thulesen Dahl i interviewet med Berlingskes chefredaktør Mette Østergaard, hvorefter en ordveksling følger.

»Det er klart, at hvis man får det indtryk, at man ved at bruge børnene foran sig til at man kan få gjort danskerne bløde i knæene, så man får nogle mere og mere hverdagsagtige forhold,« siger Kristian Thulesen Dahl, hvortil Mette Østergaard spørger:

Handler det bare om at gøre folk bløde i knæene? Er der ikke en nedre grænse for, hvordan vi skal behandle børn, der er i Danmark?

»Jo, og så er det et spørgsmål om, om der er børn, der simpelthen må tvangsfjernes fra deres forældre. Men jeg mener bare..«

Det synes du, er løsningen?

»Jeg synes ihvertfald ikke, at man som forælder, som afvist asylansøger, skal kunne bruge sine børn i et spil for at kunne få ophold i Danmark, når man ikke har noget at gøre det.«

Tror du, de bruger det i et spil? Tror du ikke bare, de gerne vil have en ordentlig hverdag for deres børn?

»Jeg tror gerne de vil blive i Danmark. Og det kan jeg jo godt forstå. Det er ikke sådan, at jeg ikke forstår, at det danske velfærdssamfund er rarere at leve i, og for børnene at vokse op i og så videre. Men vi bliver bare nødt til at holde fast i, hvis man er kommet til Danmark og har søgt asyl og er her ulovligt, så skal man rejse tilbage til sit fædreland. Der må man ikke have en situation, hvor man hvis så har børn, så kan man - synes jeg - misbruge børnene til i virkeligheden at få fundet en vej ind i det danske samfund.«

Hør resten af ordveksling og hele interviewet nedenfor, hvor Kristian Thulesen Dahl også fortæller, at han ikke tror på, at Pia Kjærsgaard kan fortsætte som Folketingets formand, hvis Socialdemokratiet får regeringsmagten.