Thornings skattesag dømt til at gå galt

Skatteministeriets topjurister, Folketingets Ombudsmand og Kammeradvokaten var alle klar over, at man fra 2010 bragte skatteministeren meget tæt på konkrete skatteafgørelser.

Peter Loft, tidligere departementschef i Skatteministeriet ankommer til afhøring i Skattesagskommissionen tidligere i dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Der var overhængende risiko for, at Skatteministeriets top kom alt for tæt på Helle Thorning-Schmidt (S) og Stephen Kinnocks skattesag i 2010. Det fremgår af den nuværende afhøring af tidligere departementschef Peter Loft.

Skattesagskommissionen er nemlig i besiddelse af en stribe dokumenter, som afslører, at alle advarselslamper var tændt. Folketingets Ombudsmand var selv blevet opmærksom på, at en ny konstruktion af Skatteministeriet fra januar 2010 bragte ministeriet – og dermed daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) – for tæt på de konkrete skatteafgørelse, som kunne bringe ministeriet i konflikt med skatteforvaltningslovens § 14 om, at ministeren ikke må træffe konkrete afgørelser

Live: Følg skattesagskommissionens sidste afhøringer

Det førte til en stribe møder med ministeriets topjurister og Kammeradvokaten, som over flere møder blev inddraget i konflikten. Kammeradvokaten anbefalede, at man enten foretog en egentlig lovændring eller fik lavet en bekendtgørelse, så arbejdsdelingen mellem ministeriet og skatteregionerne blev præciseret.

I 2010 blev de seks skatteregioner lagt ind under Koncerncentret i Skatteministeriet. Dermed kortsluttede man den årelange tradition om at holde ministeriet adskilt fra skattemyndighederne. Den nuværende regering har siden rullet konstruktionen tilbage, så man igen i dag har en klar adskillelse mellem ministeriets politiske departement og Skat.

Peter Loft har lige erkendt under afhøring i kommissionen, at han blev klar over, at den konstruktion, som han ellers selv stod bag, var særdeles risikabel, og at ministeriet derfor måtte søge bistand hos Kammeradvokaten.

»Vores første forsøg ramte jo ikke plet. Derfor tænkte jeg: Vi må nok hente noget ekspertise udefra. Det var ikke en helt ualmindelig fremgangsmåde, når vi kom ud i hjørner, hvor vi måske ikke havde den helt stor ekspertise,« sagde Peter Loft om kontakten til Kammeradvokaten.

Loft forklarede, at han foretrak en præciserende bekendtgørelse frem for egentlig lovændring.

»Og det ville også blive meget vanskeligt at overbevise andre om, at loven skulle ændres, fordi vi havde lavet ministeriets struktur om,« erkendte Loft og tilføjede, at det næppe heller ville interessere politikerne.

Skatteministeren fremsatte en ny bekendtgørelse i august 2010 - altså midt under Thorning-Kinnocks skattesag - som en reaktion på Ombudsmandens interessere.

Peter Loft er skattesagens måske mest centrale person. Han sad som øverste chef i Skatteministeriet, mens Skat København behandlede Thorning og Kinnocks sag i 2010. Han agerede således bindeled mellem den politiske ledelse, personificeret ved skatteminister Troels Lund Poulsen (V), og sagsbehandlerne.

Loft er allerede blevet afhørt tre gange af Skattesagskommissionen og står indtil nu som et helt centralt vidne til at dokumentere, at Troels Lund Poulsen faktisk blev meget tæt orienteret om sagen og ligeledes udviste stor interesse for sagen, hvad der står i direkte modstrid med Lund Poulsens egen forklaring. Loft er også selv under mistanke for som daværende departementschef at være gået alt for tæt på Thornings skattesag. Troels Lund Poulsen afhøres senere i dag.