Thornings mand tager kampen op i Labour-højborg

Labour sidder tungt på magten i walisiske Aberavon, hvor Stephen Kinnock jagter den position, der som regel udløser en plads i det britiske parlament.

Foto: Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er omgivet af politikere, og nu vil han selv være en.

Stephen Kinnock, søn til den tidligere Labour-formand Neil Kinnock og i Danmark bedst kendt som statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) mand, forsøger at blive opstillet som Labour-kandidat i den walisiske by Aberavon. Målet er en plads i det britiske parlament,

»Jeg er meget interesseret i at stille op,« siger Kinnock til avisen The Times.

»Jeg har været medlem af partiet Labour, siden jeg var 15 år, så ja, politik er i mit blod.«

Han regner ikke med nogen let kamp i Aberavon, selv om han er søn af en berømt og mangeårig oppositionsleder til den konservative »jernlady« Margaret Thatcher.

»Jeg er klar over, at der bliver kamp om pladsen. Jeg tager intet for givet,« siger Kinnock, som tidligere har været ansat hos British Council og World Economic Forum og i dag har en lederrolle i virksomheden Xynteo i London, der forsøger at genskabe grøn vækst.

Kinnock fortæller også til The Times, at hans kone støtter hans jagt på et sæde i Westminister. Sammen har de to døtre i København.

»Helle og jeg har levet på denne måde i mange år, og vi har altid en måde at få det til at fungere. Vi har naturligvis talt om mine planer, og Helle er meget støttende,« siger han til avisen.

Ifølge Helle Thorning-Schmidts politiske rådgiver, Noa Redington, ønsker hverken Kinnock og Thorning på nuværende tidspunkt at udtale sig yderligere om hans kandidatur.

Aberavon har været på Labour-hænder siden 1922 og har én gang haft en politiker, der er gået hele vejen, nemlig Ramsay MacDonald der var premierminister i 1924 og fra 1929 til 1935.

Den person med flest stemmer ved lokalvalget i Aberavon får en plads i parlamentet, og her har den historieuddannede Labour-veteran Hywel Francis siddet lunt siden 2001. Ved valget i 2010 gik han godt nok 8,1 procent tilbage, men det var ingen katastrofe, da over halvdelen af vælgerne - i alt 16.073 - stemte på ham.

Kinnocks skatteforhold i Schweiz og lækagen af Thorning-familiens skatteforhold har været genstand for stor debat i Danmark og spiller en central rolle i Skattesagskommissionen, der har sin sidste afhøring på onsdag.