Thorning vil forbyde unge i solarier

Kunstig sol i et solarium er så farligt, at det skal være forbudt for unge under 16 år. Sådan lyder det i et nyt kræftudspil fra S og SF.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAGNUS MOELLER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

S-formand Helle Thorning-Schmidt ved godt, at forbud virker som en rød klud på mange danskere.

Men solarium er så stor en risikofaktor i forhold til at udvikle hud- og modermærkekræft, at samfundet bør sende et klart signal til de unge.

Ingen problemer med forbud

"Jeg ved godt, at mange bliver provokeret af et forbud, men det er også voldsomt, når vi kan se, at de unge går i solcentrene, og vi ved, at de udsætter sig selv for en helbredsrisiko, som man må gå ud fra, at de ikke selv er klar over. Derfor har jeg ingen problemer med, at samfundet skrider ind," siger Helle Thorning-Schmidt til Jyllands-Posten.

Hun indrømmer, at hun selv har taget solarium, men vi er alle sammen blevet klogere, når det gælder sammenhængen mellem solarier og kræft, siger hun.

"I Ishøj i 80'erne var der ingen vej udenom, så jeg havde solkort og det hele. Vi har alle sammen i min generation været for meget i solen, men dengang var man ikke klar over, hvor skadeligt det er. Hvis jeg havde vidst, hvad jeg ved i dag, ville jeg jo ikke have gjort det," siger Helle Thorning-Schmidt.

V: Hvordan skal det håndhæves?

Sundhedsordfører Birgitte Josefsen (V) har svært ved at se, hvordan S og SF vil håndhæve et forbud.

"Man kan jo ikke forbyde folk at have sol derhjemme. Der er ikke meget ved et forbud, som man kan omgå," siger hun.

Også Dansk Folkeparti er imod et solarieforbud for unge.

SF: Vigtigt at sige "Lad være"

Men SF-formand Villy Søvndal forsvarer et forbud.

"Vi har ikke tænkt os at sætte vagtværn omkring solcentrene, men jeg tror, det er vigtigt at sige meget tydeligt til de unge og de unges forældre: Lad være," siger han og fortsætter:

"En af de kræftformer, der vokser hurtigst er hudkræft. Al tilgængelig sagkundskab siger, at solarier er en af de helt store syndere. Det er rigtig, rigtig farligt. Vi er nødt til at turde at gøre noget ved det."

Kilde: Jyllands-Posten