Thorning: Vigtigt at stille krav til Ukraine

Vi skal stille krav om reformer og respekt for landets mindretal, når en ny folkevalgt præsident kan sætte sig ved roret efter valget på søndag, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Valget i Ukraine på søndag bliver afgørende for landets fremtid. Håbet er et frit og fair valg, som især russerne vil respektere, lyder det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

»Samtidig med at vi skal sige til Rusland, at vi mener, at de har opført sig forkert, så er det også vigtigt, at vi stiller krav til Ukraine,« erklærede statsministeren på et pressemøde fredag.

Her trådte Helle Thorning-Schmidt frem i Statsministeriet sammen med den norske statsminister, Erna Solberg, som besøger Danmark i forbindelse med markeringen af 200-året for Norges grundlov.

Kravene til Ukraine er blandt andet, at landets mindretal skal respekteres,mens der skal sættes hårdere ind for at bekæmpe korruption.

»Og så håber vi, at Rusland vil respektere valget,« sagde statsministeren.

Erna Solberg og Helle Thorning-Schmidt er enige om, at der kun kan være en politisk løsning på situationen i Ukraine. En militær løsning er udelukket.

»Det er ikke let at gennemføre et perfekt valg, når der har været så voldsomme uroligheder i flere måneder. Men det vigtigste er, at Ukraine igen får en folkevalgt præsident, der kan skabe stabilitet omkring en regering,« sagde Erna Solberg.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har fredag sagt, at han agter at respektere valgresultatet i Ukraine. Men det ændrer ikke på, at hverken Danmark eller Norge nærer specielt varme følelser for Rusland lige nu.

»Ruslands ageren skal have konsekvenser, også når det kommer til sanktioner. Det internationale samfund må stå sammen i reaktionerne mod Rusland,« fastslog Erna Solberg.

Både den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), og hans norske kollega, Børge Brende, befinder sig i disse dage i Ukraine, hvor de følger valget.