Thorning: Vi holder øje med ekstremisterne

Helle Thorning-Schmidt fordømmer, ligesom flere andre statsledere, på det kraftigste angrebet på det franske magasin Charlie Hebdo. De danske myndigheder holder skarpt øje med ekstremister, lyder det fra statsministeren.

De danske myndigheder holder et vågent og skærpet øje med ekstremistiske kræfter, der kunne finde på at udøve terror på dansk jord.

Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) efter onsdagens terrorangreb på det satiriske magasin Charlie Hebdo i Paris, hvor mindst 12 meldes dræbt og adskillige såret.

»En ting, som ekstremisterne skal vide, er, at vi holder øje med dem, og det vil vi også fortsat gøre,« siger Helle Thorning-Schmidt, som på det kraftigste fordømmer de gerningsmænd, der står bag terrorangrebet.

»Frankrig er i dag (onsdag, red.) blevet ramt af et terrorangreb. Helt forsvarsløse og uskyldige mennesker er blevet ofre i, hvad der tegner til at være et angreb på ytringsfriheden. Jeg vil gerne udtrykke min sorg, forfærdelse og vrede over hændelserne i Paris. Og jeg fordømmer de gerningsmænd, som står bag det brutale og hensynsløse angreb,« siger Helle Thorning-Schmidt onsdag på et pressemøde.

Hun bakker samtidig op om Frankrig og retten til at tale og udtrykke sig frit.

»De kan regne med Danmarks medfølelse og selvfølgelig, at vi også står på deres side i forsvaret af ytringsfriheden,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Angrebet på Charlie Hebdo trækker tråde til de danske Muhammed-tegninger, der i 2005 blev trykt i Jyllands-Posten og vakte stor forargelse i den muslimske verden. Charlie Hebdo støttede under protesterne i 2006 den danske avis ved at genoptrykke de kontroversielle tegninger.

Helle Thorning-Schmidt føler sig trods onsdagens terroranslag og forbindelsen til Danmark sikker på, at det nuværende - og høje - trusselsniveau i Danmark er tilstrækkeligt.

»Man skal huske på, at vi igennem længere tid har vurderet, at vi har en alvorlig terrortrussel mod Danmark, og vores beskyttelsesniveau er derfor meget højt. Den her sag understreger for mig også, at det er en rigtig vurdering,« siger hun og henviser til, at politiet i 2010 forhindrede et terrorangreb mod Jyllands-Posten.

»Jeg har meget stor tillid til de danske myndigheder og politi i forhold til at yde den sikkerhed, vi har behov for. Og man skal huske på, at vi også tidligere har forhindret terrorangreb i Danmark, hvilket understreger, at tingene fungerer i Danmark, og at trusselniveauet nok er det rigtige,« siger statsministeren.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) meldte tidligere onsdag ud, at der ikke er grund til at hæve trusselsniveauet i Danmark, og at terrortruslen mod Danmark fortsat er »alvorlig«.

Helle Thorning-Schmidt understreger, at sikkerheden altid kan ses efter i sømmene.

»Når vi har større overblik over situationen, skal man altid vurdere, om der er behov for yderligere tiltag,« siger hun.