Thorning: Vi aner ikke, hvad Løkkes nulvækst indebærer

Besparelser på ældrepleje eller førtidspension? Eller noget helt tredje? Statsminister Helle Thorning-Schmidt efterlyser klare svar på, hvad Venstres nulvækst betyder.

Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstre har ellers ikke haft travlt med at levere konkrete svar på, hvordan det skal være muligt at holde en nulvækst uden at udløse velfærdstab.

Men tirsdag åbner V-formand Lars Løkke Rasmussen (V) op for, at den offentlige sektor alligevel godt kan vokse - trods talrige meldinger om det modsatte. I et interview med Berlingskes politiske site, Politiko.dk, konstaterer Venstre-formanden, at nulvækst »jo kan skrues sammen på mange måder, hvor man stadigvæk fremmer det, man vil«.

Og det får statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til at efterlyse klare svar på, hvad Venstres nulvækst - eller udgiftsstop, som partitoppen undervejs har omdøbt det - helt præcis indebærer.

»Venstre har bare skabt endnu mere forvirring om, hvad deres nulvækst egentlig betyder. Betyder det besparelser i den offentlige sektor? Eller betyder det besparelser på overførselsindkomsterne? Vi aner det simpelthen ikke, og Venstre og Lars Løkke nægter at give svar på det,« siger Helle Thorning-Schmidt.

På partiets landsmøde i 2012 blev Venstres ambition om nulvækst og færre offentligt ansatte grundigt cementeret som partiets officielle politik. Men til Politiko.dk uddyber Lars Løkke Rasmussen betydningen af partiets nulvækstpolitik:

»Nulvækst er på det offentlige forbrug. Så er der store dele af de offentlige udgifter, som er uden for forbrugsrammen. Hvis man sparer på dem, kan man måske godt have noget realvækst. Det afgørende er, om man trækker den rigtige vej.«

Og det nye signal er vildledende, mener statsministeren:

»Venstre har i dag (tirsdag, red.) givet en ny definition på, hvad deres nulvækst er, og det er jo så den tredje definition på ganske få år. I 2011 mente man, at nulvækst ville gå ud over kernevelfærden, og det er jeg sådan set enig med Venstre i.«

»I 2013 mente man så, at det sagtens kunne lade sig gøre, og i 2015 er man nået frem til, at nulvækst betyder, at man måske kan spare på overførselsindkomsterne som folkepensionen. Og det kan også være, at man skal spare i den offentlige sektor på for eksempel uddannelse, politiet eller de ældre, vi ved det ikke,« siger Helle Thorning-Schmidt og efterlyser »en samlet plan for Venstres økonomiske politik«.