Thorning trykker på valgknappen for de ældste skoleelever

Statsministeren har søndag for første gang skudt et landsdækkende skolevalg i gang for elever i 8. og 9. klasse. De 14-16-årige skal stemme og sammensætte deres eget folketing.

De har først stemmeret om et par år, men nu får landets elever i 8. og 9. klasse lov til at få en forsmag på, hvad det vil sige at stemme til et folketingsvalg.

For mens der florerer valgrygter på Christiansborg, trykker statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) søndag på valgknappen til landets første skolevalg, hvor de 14-16-årige skal stemme og sammensætte deres eget folketing.

Folketinget oplyser i en pressemeddelelse, at skolevalget er blevet skudt i gang søndag med en tre uger lang valgkamp - ligesom i virkeligheden. Og torsdag 29. januar skal de ældste skoleelever så til stemmeurnerne og sætte deres kryds.

De kan stemme på alle Folketingets partier, men de kan ikke stemme personligt. Og så tællerne stemmerne ikke rigtigt, men skal hjælpe med at øge valgdeltagelsen blandt de unge, som er markant lavere end gennemsnittet.

»Skolevalget er en god anledning til at sætte gang i en demokratidebat blandt de unge. Og så er valget med til at markere vigtigheden af, at de unge selv har indflydelse på deres egen hverdag,« siger Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), i pressemeddelelsen.

Flere end 800 skoler landet over deltager i skolevalget, som er arrangeret af Folketinget og Undervisningsministeriet. Undervisningsminister Christine Antorini (S) er overbevist om, at det er sundt at sætte en demokratidebat i gang rundt omkring i klasselokalerne.

»Med skolevalgprojektet vil vi gerne motivere de unge til at forstå, tage stilling til og debattere politiske spørgsmål sammen med deres klassekammerater og lærere. Så skolevalgprojektet er tænkt som et stort og uafhængigt træningsforløb i at bruge demokratiet,« siger hun.

Undersøgelser har tidligere vist, at stemmer man ikke første gang, er der større sandsynlighed for, at man heller ikke gør det senere i livet.

Valgresultatet offentliggøres 29. januar om aftenen på DR Ultra, når de tusindvis af 14-16-årige skoleelever har sat deres kryds.