Thorning tror ikke, vi bliver aflyttet

Ingen kan ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) dokumentere, at der er blevet foretaget aflytning af Danmark. Thorning tror heller ikke, at hun selv bliver aflyttet af USA.

Helle Thorning-Schmidt mener ikke, hun er blevet aflyttet af USA. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES:

Mens aflytningsskandalen breder sig i Europa, afviser statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), at Danmark har nogen som helst grund til at tro, at vi skulle blive aflyttet af USA.

Foreløbigt har både den franske og den tyske regering reageret med stor vrede og beslutsomhed på afsløringer af, at de er blevet aflyttet, og i løbet af torsdag er der også kommet forlydender frem om, at den italienske regering er blevet aflyttet af både USA og Storbritannien.

Men da Helle Thorning-Schmidt torsdag eftermiddag mødte danske journalister i Bruxelles, afviste hun så meget som at undersøge, om Danmark skulle være blevet aflyttet.

»Vi har ikke grund til at tro, at vi bliver aflyttet, svarede hun igen og igen på mediernes spørgsmål.«

Og hun understregede, at hun kun kender sagen fra pressens omtale.

»Vi skal få diskussionen ned i det leje, hvor den hører til, og jeg forstår også, at der har været kontakt mellem Tyskland og USA. Så der bliver reageret. Men man skal have en grund til at reagere. Der er ingen, der kan dokumentere, at der skulle være sket aflytninger af os. Det er vores allernærmeste allierede, og man skal passe på med sådanne mistanker.«

De seneste dages nyheder om aflytning af først franske politikere, og siden også af forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon, får ikke den danske statsminister til at ændre holdning.

»Jeg kender kun til sagen fra pressens omtale, og jeg kan ikke kommentere på den tyske eller den franske situation,« sagde hun.

»Men det er da et spørgsmål, vi ser alvorligt på, og da der var mulighed for, at EU-institutioner kunne være blevet aflyttet, så reagerede vi kraftigt, og jeg har selv taget det op over for præsident Obama, da jeg havde mulighed for det i sidste måned. Og Obama tog det særdeles alvorligt.«

I dag torsdag fortæller det anerkendte italienske magasin l'Espresso, at både USA og Storbritannien har aflyttet italiensk telekommunikation. Bladet har ingen enkeltheder om nøjagtigt hvad og hvem, der er blevet aflyttet, men det fortæller, at briternes aflytning har haft til formål at afdække "fremmede regeringers politiske hensigter".

Afsløringerne kommer fra den amerikanske journalist Glenn Greenwald, som samarbejder med whistebloweren Edward Snowden. I Frankrig og Tyskland har udenrigsministrene foreløbigt reageret ved at kalde de amerikanske ambassadører til samtale; et skridt som efter diplomatisk skik og brug er udtryk for stor utilfredshed.