Thorning tilbage i kampen

Med revisor Frode Holm i rollen som uautoriseret spindoktor nærmer Helle Thorning-Schmidts langstrakte skattesag sig sin endelige afslutning.

Helle Thorning-Schmidt med hendes mand Stephen Kinnock Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ren frifindelse af S-formanden, lyder meldingen fra skatterådgiveren, som i månedsvis har bistået Helle Thorning-Schmidt og hendes mand, Stephen Kinnock.

Frode Holm modtog i går afgørelsen fra Skat, og holder hans vurdering, er der lagt op til et solidt come back for S-formanden, selv om sagen har slået skår af hendes troværdighed. Undervejs har hun givet skiftende forklaringer på, hvor ofte hendes mand har opholdt sig i Danmark, ligesom hun har skiftet holdning til, hvor vidt ægtemanden skulle betale skat i Danmark eller Schweiz.

Men er der tale om en frifindelse - altså en afgørelse fra SKAT, som gør det tindrende klart, at Stephen Kinnock har fulgt alle regler og ikke på noget tidspunkt har skullet betale skat i Danmark - har Thorning pludselig fået ny luft. Og hun kan nu for fuld kraft kaste sig ind i kampen om at vinde Statsministeriet ved næste valg.

Det er langt fra sikkert, at meningsmålingerne vil brage i vejret - for dertil har hendes håndtering af sagen været for usikker - men hun står nu i en helt anderledes gunstig udgangsposition for at tage duellen op med Lars Løkke Rasmussen. Opgøret vil blive benhårdt. Skattesagen har været med til at trække Socialdemokraterne ned i meningsmålingerne, ligesom sagen har været medvirkende til at reducere en sikker føring til oppositionen til dødt løb. Fra nu af håber S-lejren, at det tabte land kan vindes tilbage.

Her og nu betyder afgørelsen, at alle planer om et hurtigt folketingsvalg er skrinlagt. I stedet er der lagt op til et langstrakt opgør, hvor kampen i høj grad vil dreje sig om troværdigheden i de økonomiske planer, som henholdsvis rød og blå lejr har lagt frem. Dansk politik vil med andre ord igen komme til at dreje sig om indhold, og Thorning vil med en helt anden kraft kunne kaste sig ind i kampen.

De seneste måneder har det været tydeligt, at hun har været en vingeskudt formand, og at hun har mistet autoritet. Den vil hun genvinde, og når hun møder sit bagland ved den kommende S-kongres, vil hun blive tiljublet af partifællerne og fagbevægelsens ledere, som vil være endnu mere beslutsomme på at vælte regeringen. Mange af hendes støtter vil arbejde ekstra hårdt for sagen, for de mener, at Thorning er blevet uretfærdigt behandlet af pressen og er blevet urimeligt angrebet af ordførere fra regeringspartierne og Dansk Folkeparti.

I regeringslejren vil man nærlæse afgørelsen fra SKAT. Forventningen er, at Thorning må lægge alle detaljer frem for offentligheden, og der kan være skrevet ting med småt, som Frode Holm ikke har haft lyst til at indvie omverdenen i. De detaljer vil man lede efter med lup.

Men overordnet set er Thorning tilbage i kampen. Lars Løkke Rasmussen og Lene Espersen må indse, at de ikke længere står overfor en såret S-formand. Tværtimod skal de finde et nyt gear, hvis de skal sikre VK-regeringen en ny periode ved magten.