Thorning tæt på folkeafstemning

Regeringen udskriver inden for de næste måneder en folkeafstemning om Den Europæiske Patentdomstol, med mindre Dansk Folkeparti vender på en tallerken.

Patentdomstolen indgik i statsminister Helle Thorning-Schmidts tale til danske erhvervsledere på Dansk Industris topmøde i går. Foto: Keld Navntoft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne skal formentlig til endnu en europæisk folkeafstemning inden for de næste ni måneder.

Berlingske erfarer, at regeringens lovprogram for den kommende folketingssamling indeholder et lovforslag om Den Europæiske Patentdomstol. Og da regeringen ikke ser ud til at kunne samle det fornødne 5/6-flertal bag ideen, vil regeringen være tvunget til at udskrive en folkeafstemning om det snævre EU-spørgsmål inden juni næste år. Kilder tæt på regeringen vurderer, at afstemningen allerede kan komme i dette efterår eller til vinter.

Sagen skal inden længe diskuteres på et møde i regeringens magtfulde koordinationsudvalg. Ifølge Berlingskes oplysninger har regeringen fortsat et spinkelt håb om, at Dansk Folkeparti vil vende på en tallerken og stemme ja til forslaget. Men regeringspartierne er samtidigt parate til at tage en afstemning om spørgsmålet, da man mener, at Dansk Folkeparti vil få svært ved at argumentere for et nej over for danskerne.

»Vores køreplan er at fremlægge vores forslag og argumentere for, at Folketinget bør kunne vedtage det. Det er så entydigt i Danmarks interesser, fordi det vil beskytte de opfindelser, som bliver gjort i Danmark,« siger handels- og europaminister Nick Hækkerup (S).

Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti står dog fast på deres afvisning af den europæiske domstol, og det vil udløse en folkeafstemning.

»Vi vil afvise dansk tilslutning til EU-patentdomstolen. Om der så bliver folkeafstemning, det må regeringen afgøre. Jeg kan ikke se, hvad det skulle være, der skulle få os til at ændre holdning,« siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Den Europæiske Patentdomstol var også på dagsordenen, da Dansk Industri i går holdt såkaldt topmøde i København. Foran godt tusind danske virksomhedsledere rettede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) en direkte appel til DFs formand.

»Der går en lige linje fra innovation til vækst og arbejdspladser. Dansk Folkeparti har tidligere støttet domstolen, men nu vil de ikke give jer adgang til den. Jeg savner stadig at høre et godt argument fra Kristian Thulesen Dahl,« sagde statsministeren til erhvervslederne.

Også Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, mener, at Dansk Folkeparti har indtaget »en skæv position«. Han mener samtidig, at Thorning kunne have grebet sagen smartere an.

»Man kunne jo gøre noget andet, nemlig at sige til Dansk Folkeparti: Det er så jeres udgangspunkt. Vi i regeringen – og det gælder også Venstre – lægger sindsygt meget vægt på at få patentdomstolen gennemført. Hvad skal der til?,« siger Lars Løkke Rasmussen.

»Det er ubegribeligt«

På samme møde rettede Dansk Industris administrerende direktør en skarp kritik mod DF og Enhedslisten.

»Det er ubegribeligt, at der er partier i Folketinget, der ikke vil stemme for den fælles patentdomstol. Jeg sender i dag en kraftig opfordring til alle partier om at tilslutte sig patentdomstolen,« siger Karsten Dybvad.

DF-formanden har dog svært ved at se en forhandling for sig, så længe DF står uden for den europapolitiske aftale.

»Regeringen forsøger af al kraft at holde os udenfor døren i fastlæggelsen af Danmarks EU-politik. Så hvad er begrundelsen for, at vi skulle give køb på vores grundlæggende skepsis over EU-patentdomstolen, når vi alligevel ikke må få indflydelse på Danmarks europapolitik?« siger Kristian Thulesen Dahl.

Den fastlåste situation har allerede fået regeringen til at overveje mulige datoer for en folkeafstemning. Flere centrale kilder taler for, at en separat folkeafstemning vil kunne bruges til at lægge kant til Dansk Folkeparti, mens andre taler for at lægge en afstemning sammen med europarlamentsvalget til maj eller i forbindelse med en afstemning om de danske EU-forbehold.

Professor Marlene Wind ved Københavns Universitet vurderer, at patentafstemningen meget vel kan blive kombineret med EP-valget til foråret.

»Det egner sig nok bedst til at blive koblet sammen med europaparlamentsvalget. Jeg tror, man skal lade være med at blande det sammen med forbeholdene, for det er en debat om noget helt andet. Så jeg tror, det vil gøre mere skade end gavn at blande de ting sammen,« siger Marlene Wind.