Thorning stod på mål for de 12 minutter

Partilederne fra blå blok gik til angreb på S og SFs forslag om, at vi alle skal arbejde 12 minutter mere om dagen, da ni partiledere fredag aften kæmpende om vælgernes gunst på TV.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt og SFs leder Villy Søvndal havde troet, at deres gamle forslag om, at vi skal arbejde 12 minutter mere om dagen var gået i glemmebogen, tog de grundigt fejl, da ni partiledere fredag aften kæmpede om vælgernes gunst i en duel på DR 1.

Både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), justitsminister Lars Barfoed (K) og Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard beskyldte S og SF for at ville gældsætte kongeriget, fordi der hverken er hoved eller hale i forslaget om de 12 minutter, som skal sikre en indtægt på 15 mia. kr.

- Vi har aldrig fået svar på, hvordan de 12 minutter skal hænge sammen, sagde Lars Løkke Rasmussen, der advarede mod rød bloks økonomiske politik.

Statsministeren giver garanti mod øgede skatter

- Vi skal være konkurrencedygtige og øge vores produktivitet. Men S og SF vil lægge flere byrder på erhvervslivet og indføre bompenge - noget der vil rokke ved vores konkurrenceevne. Vi vil i stedet sørge for, at vi hverken får øgede skatter og afgifter eller ekstra byrder på erhvervslivet. Ellers går det ud over ganske almindelige danskere, fordi råderummet falder, renterne stiger, mens virksomheder taber konkurrencekraft, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Pia Kjærsgaard bakkede op om angrebet på rød blok

- De 12 minutter er et stort problem. Et fatamogana, som er overladt til trepartsforhandlinger efter valget. Jamen, det er helt håbløst. Hvad med de offentlige ansatte? Skal de ikke kompenseres for det? Der er simpelthen ikke dækning for de 12 minutter, sagde Pia Kjærsgaard.

De 12 minutter er ikke magiske minutter

Helle Thorning-Schmidt forsvarede forslaget om, at alle skal arbejde en time mere om ugen, eller 12 minutter mere om dagen. Hun forklarede, at der ikke var tale om 12 magiske minutter men en sammenhængende politik, der går ud på, at alle i samfundet skal bidrage for at løse den økonomiske krise.
 
- Der er ingen lette løsninger i den her krise. Kun en fair løsning eller ingen løsning. Vores plan sikrer, at studerende kommer hurtigere gennem deres uddannelse, at kontanthjælpsmodtagere arbejder, og at de velstillede betaler noget mere i skat. Vores budget hænger sammen. De12 minutter skal forstås sådan, at mange deltidsansatte gerne vil arbejde på fuld tid. De skal have mulighed for det. Og helt afgørende: Lønmodtagerorganisationerne har sagt god for vores løsning, sagde Helle Thorning-Schmidt.

SFs formand Villy Søvndal skød tilbage på blå blok, der har fremsat et finanslovsforslag med et underskud på 84 mia. kr..

- Vi står med en regering som har afleveret et historisk stort underskud. Vi vil være i stand til at håndtere økonomien bedre, sagde Villy Søvndal.