Thorning står foran byge af spørgsmål om sit kendskab til Bødskovs løgn

Både Venstre og Dansk Folkeparti vil have Thorning og Statsministeriet til at gennemgå kalendere, mailbakker og telefonsamtaler i forbindelse med samrådet fredag.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er sat fire timer af til fredagens samråd med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), hvor Christiansborgs borgerlige partier samt Enhedslisten skal forsøge at få svar på, præcis hvor meget statsministeren og Statsministeriet kendte til den konstruerede løgn, som i december sidste år kostede daværende justitsminister Morten Bødskov (S) ministerposten. Og der skal nok blive brug for alle fire timer.

Allerede forud for samrådet, der er sat til at begynde klokken 13, står det klart, at Thorning og Statsministeriet får travlt med at finde svar på den lange række af spørgsmål, som er sendt fra Retsudvalgets medlemmer, og som enten skal besvares skriftligt til udvalget eller mundtligt på samrådet.

Thorning er blevet indkaldt, efter det onsdag kom frem, at Statsministeriet allerede 19. november sidste år blev bekendt med, at Retsudvalget »fik viderebragt et forkert billede af den egentlige begrundelse for«, at udvalgets besøg på Christiania i februar 2012 ikke kunne finde sted på det ønskede tidspunkt.

Netop den formulering indgik således i et udkast til en redegørelse fra Morten Bødskov sendt fra Justitsministeriet til Statsministeriet, hvori han også beklagede, at udvalget fik den forkerte forklaring.

Men formuleringen og beklagelsen var pillet ud, da Bødskov senere samme dag sendte sin redegørelse til udvalget. Først tre uger senere forklarede Bødskov, at han havde konstrueret en løgn og dermed ført udvalget bag lyset.

Netop de forskellige udkast til en redegørelse og omfanget af Statsministeriets kendskab til den egentlige årsag er centralt hos Enhedslisten. Partiets retsordfører, Pernille Skipper (Ø), har sendt 15 spørgsmål til statsministeren, hvor flere kredser om udkastet:

»Havde statsministeren personligt kendskab til de forskellige udkast til den daværende justitsministers udtalelse om Retsudvalgets besøg på Christiania?« spørger Pernille Skipper, der også vil vide, om ministeriet pressede på for ændringer:

»Tilskyndede statsministeren eller embedsmænd i Statsministeriet til ændringer af de udkast til den daværende justitsministers udtalelse om Retsudvalgets besøg på Christiania?«

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF), er også interesseret i de forskellige udkast og hvorfor de blev ændret. Her hæfter man sig også ved, at det ikke fremgår endnu, hvorvidt Statsministeriet har skrevet tilbage til Justitsministeriet undervejs:

»Statsministeren bedes oversende Statsministeriets svar på de tre e-mails, som Justitsministeriets departementschef sendte til Statsministeriets departementschef den 19. november 2013, herunder eventuelle telefonnotater eller lignende,« skriver Skaarup, der også vil vide, hvilke af ministerierne, der traf beslutningen om at ændre i udtalelserne.

Hos Venstre vil retsordfører Karsten Lauritzen (V) ligeledes have Statsministeriet til at gennemgå kalendere, indbakker og telefoner i forbindelse med samrådet. Her har man således bedt om »alle telefonnotater vedrørende kommunikationen mellem Statsministeriet og Justitsministeriet i sagen« og et overblik over alt andet kommunikation mellem de to ministerier, der har noget med sagen at gøre.