Thorning: Skatteaftale med VK giver mere velfærd

Skatteaftalen med højrefløjen giver mere råd til velfærd, end en aftale med støttepartiet Enhedslisten ville have gjort, siger statsministeren i første interview, efter aftalen blev indgået.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Vi får bedre råd til velfærd, end vi havde gjort med Enhedslisten.

Det sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), da hun mandag morgen i Go’ Morgen Danmark for første gang udtalte sig om den overraskende skattereform, regeringen fredag indgik med Venstre og De Konservative efter at have været ganske tæt på en aftale med støttepartiet Enhedslisten.

Og det er den bedst mulige aftale, lød det fra Thorning.

- Det er en aftale, som ligger meget tæt op ad det, regeringen selv har foreslået fra starten. Vi får bedre mulighed for at gøre noget for de dårligt stillede med denne her aftale, sagde hun.

Statsministeren afviste, at aftalen med topskattelettelser og færre penge til offentlig forsørgelse, er mere blå end rød.

- Jeg synes egentlig det passer godt til Socialdemokraterne, at det er helt almindelige mennesker, der får skattelettelser, sagde hun og understregede, at blandt andet bankerne også bliver beskattet i aftalen.

- Det, der er den store forskel, er, at vi giver skattelettelser til helt almindelige lønmodtagere, lød det.

Og selv om Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen med lynende øjne fredag proklamerede, at partiet nu er i opposition til regeringen, er statsministeren ikke nervøs for, om regeringen kan samarbejde med Enhedslisten om en finanslov.

- Det er jeg helt sikker på, vi kan. Vi lægger en finanslov frem, som vi mener, er god for Danmark. Jeg er helt overbevist om, at hvis vi lægger en politik frem, der tager Danmark fra A til B og er socialt afbalanceret, så er jeg sikker på, at Enhedslisten også vil være med, sagde Thorning.

Ifølge weekendens meningsmålinger er de blå vælgere i højere grad end de røde tilfredse med aftalen, men statsministeren tror, det vil ændre sig.

- En skattereform skal lige sætte sig. Jeg tror, det er naturligt, at det skiller tingene, særligt som debatten har været. Vi er ikke Enhedslisten, vi er ikke Venstre, og denne skatteaftale viser lige præcis, hvad vi er optaget af, og det er at skabe job til danskerne.