Thorning skal redde vestjyderne

Vestjyderne sætter deres lid til, at det er S, der skal redde udkantsdanmark. Regeringens nye hjælpepakke har ikke gjort Lars Løkke mere populær i Vestjylland, der ellers er traditionelt Venstre-land.

Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Vestjyderne har kåret deres egen dronning. En rødmeleret af slagsen.

Hun hedder Helle Thorning-Schmidt og er i spidsen for det parti, Socialdemokraterne, som et flertal af vestjyderne tror, kan og vil gøre mest for at løse problemerne i Danmarks små og udsatte samfund.

Flere end hver femte adspurgte vestjyde mener, at Socialdemokraterne kan blive områdets redningsplanke, mens færre end hver tiende siger det samme om Lars Løkke Rasmussens Venstre, der trods regeringens nye hjælpepakke til udkantsdanmark på 150 millioner kroner og en ny motorvej, ikke har øget sin popularitet hos vestjyderne.

Det viser en ny undersøgelse lavet af Analyse Danmark for Ugebrevet A4, der skærer ud i pap, at Lars Løkke Rasmussen (V) for alvor har et problem i Vestjylland – til trods for en netop overstået charmeoffensiv i området.

Tabt V-land

Lars Løkke Rasmussen har således tabt værdifuldt terræn i et ellers traditionelt Venstre-land.

Ved folketingsvalget i 2007 fik Venstre over 40 procent af alle stemmer i de tre kredse, Varde, Holstebro og Ringkøbing, som udgør kernen i A4’s undersøgelse.

Det er specielt hjælpepakken "Danmark i balance i en global verden", der skaber skepsis og mistillid hos vestjyderne.

Ikke færre end 78 procent af de adspurgte betragter hjælpepakken, som VKs forsøg på at hente hurtige stemmer i udkantsdanmark.

Flere kilder vurderer overfor Ugebrevet A4, at utilfredsheden med statsministeren og regeringen stadig bunder i den snart to år gamle debat om placeringen af et superhospital i Gødstrup ved Herning.

Mange vestjyderne føler sig stødte og svigtede over, at Lars Løkke Rasmussen intet har lært af  protesterne.

- Hvis vælgerne udelukkende opfatter denne pakke som et forsøg på at tækkes vælgerne, bliver det opfattet som en form for bestikkelse – og i virkeligheden en ussel form for politik, siger samfundsforsker Johannes Andersen til A4.

V på charmeoffensiv

Selv vestjyske Venstre-profiler erkender, at vreden har bidt sig godt fast. En motorvej og 150 millioner kroner løser ikke problemerne.

- Der kommer ikke bare en modreaktion lige pludselig. "Juhu, vi fik ikke et sygehus, men vi får en motorvej". Sådan virker det ikke, siger Venstres 2. Viceborgmester i Struer, Martin Merrild til A4.

Hvorvidt det kan lykkes Venstre, der i den seneste uge – og i den kommende – er på regulær charmeoffensiv i det vestjyske, at vende stemningen, er der delte meninger om.

Spørger man vestjyderne ser det sort ud, selv om både statsministeren, skatteministeren og transportministeren har lagt vejen forbi.

I undersøgelsen vurderer flere end syv ud af ti vestjyder, at regeringen om et år har glemt problemerne i udkantsdanmark.

I dag er det så beskæftigelsesminister Inger Støjbergs tur i marken. Hun skal besøge Holstebro og forsøge at få vindene ved Vesterhavet til at storme lidt mindre voldsomt mod Venstre og regeringen.