Thorning skal kæmpe børnenes sag

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) forlader dansk politik for at blive chef for den verdensomspændende velgørenhedsorganisation Save The Children International.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt skal fremover kæmpe børnenes sag som øverste chef for den internationale velgørenhedsorganisation Save The Children International.

Dermed forlader Thorning-Schmidt Folketinget og posten som Folketingets næstformand for at tiltræde jobbet i London som direktør for organisationen, der herhjemme er kendt som Red Barnet.

Save the Children er én af verdens største humanitære ngo’er blandt organisationer, der i internationalt sammenhæng anføres af Røde Kors. Sidste år var organisationen i kontakt med 55 millioner børn i 122 lande og havde indtægter for godt to milliarder dollar ifølge egne opgørelser.

»Det er en spændende opgave, Helle Thorning-Schmidt skal i gang med og en opgave, hun i høj grad er kompetent til. Hun er god til at arbejde på internationalt plan, hvor hun har stærke kompetencer,« siger Berlingskes politiske analytiker Thomas Larsen.

Save The Children har gennem Red Barnet de seneste måneder været blandt de skarpeste kritikere af de asylstramninger, som Socialdemokraterne sammen med de borgerlige partier er ved at vedtage i Folketinget.

Blandt andet skrev Red Barnet i et høringssvar tidligere på året om de nye regler for familiesammenføring.

»Red Barnet mener ikke, at det er humant at lade den resterende sårbare familie tilbage i tre år, og at forslaget potentielt og helt bogstaveligt kan bidrage til, at børns liv og overlevelse sættes på spil.«

Mod udlandet

Det er ikke første gang, at Helle Thorning-Schmidt har været i spil til et job uden for Danmark og dansk politik.

Sidste år gik hun således med støtte fra Venstre-regeringen åbent efter jobbet som højkommissær for FN’s flygtningeorganisation, UNHCR. Det tunge, prestigefulde job endte dog med at gå til den italienske FN-diplomat, Filippo Grandi. Helle Thorning-Schmidt måtte derfor i november stille sig op foran pressen og kommentere sin egen og regeringens kuldsejlede kampagne for at sikre hende den internationale toppost. Ved den lejlighed erklærede Thorning-Schmidt sin glæde over kommende hjemlige opgaver samt en forventning om at stille op til næste folketingsvalg.

Allerede inden da var Helle Thorning-Schmidt angiveligt med i slutspurten om at blive rådsformand i Det Europæiske Råd, også kendt som EU-præsidenten. Den tidligere danske statsminister var ifølge Berlingskes oplysninger en af spidskandidaterne til den magtfulde post helt indtil drøftelserne på det sidste og afgørende topmøde i juli 2014.

Jobbet som chef for Save The Children er da også et ganske andet job ifølge Thomas Larsen.

»Nøgternt set er det et job i en anden kategori end de topjob, hun tidligere har bejlet til. Det er pænt langt fra det allerøverste niveau, men hun vil formentlig være god til at rejse penge og god til at tale deres sag. Og så gør det næppe noget, at det bliver med base i London,« siger han.

Den røde linje

At Helle Thorning-Schmidt ender på en international post er næppe overraskende for mange. Hun er på lange stræk personligt og politisk formet mere af udlandet end af Danmark.

Flere peger på, at der kan ses en lige linje fra det verdensberømte billede af Thorning-Schmidt i færd med at tage en selfie sammen med den amerikanske præsident, Barack Obama, og den britiske premierminister, David Cameron, under mindehøjtideligheden for Nelson Mandela i Sydafrika i december 2013 tilbage til 1992, da hun ankom til det prestigefyldte Europakollegiet i Brügge, der gennem årtier har udklækket europæiske toppolitikere.
Det var også i den belgiske universitetsby, at hun blev erklæret socialdemokrat.

Efter at have afsluttet sin kandidateksamen flyttede Thorning-Schmidt nogle år senere til Bruxelles for at blive praktikant i EU-Kommissionen. Det krævede på den baggrund ikke lang betænkningstid, da daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen i 1999 spurgte, om hun ville stille op til Europa-Parlamentet. Selv om hun stod nede som nummer seks på opstillingslisten, endte hun med at blive valgt, efter bl. a. at have indgået en alliance med den afgående EU-kommissær Ritt Bjerrregaard og andre kendte kvinder som forfatteren Hanne Vibeke Holst og skuespiller Helle Virkner, der alle anbefalede at stemme på Thorning-Schmidt.

Siden stillede hun som nyvalgt folketingsmedlem op til kampvalg om formandsposten i Socialdemokratiet mod den erfarne og mangeårige minister Frank Jensen. Og vandt. Siden indtog hun Statsministeriet i 2011 og sad som statsminister frem til folketingsvalget sidste år.