Thorning: SF vigtigere end mandater

Det vil være skadeligt for makkerskabet med SF, hvis Socialdemokraterne først og fremmest går efter fordums storhed med opbakning fra hver tredje vælger, advarer Helle Thorning-Schmidt. Men SFs fremmarch bekymrer flere S-borgmestre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraterne må ikke stirre sig blinde på fordums storhed med opbakning fra hver tredje vælger. Sådan lyder den opsigtsvækkende melding fra S-formand Helle Thorning-Schmidt, der har samlet de delegerede til kongres i Aalborg i denne weekend.

I modsætning til flere borgmestre i det socialdemokratiske bagland, er Thorning-Schmidt helt rolig ved, at det indtil videre kun er SF, der har profiteret på det tætte S-SF samarbejde i meningsmålingerne. Og partiformanden advarer imod, at Socialdemokraterne opprioriterer jagten på de 30 procent.

»Det er i hvert fald ikke noget, der holder mig vågen om natten. Jeg ønsker, at vi skal få et flertal med de andre oppositionspartier efter et valg. Det er vores allervigtigste opgave. Og det vil være at gå imod den målsætning, hvis Socialdemokraterne dykkede sig ned i at ville være et 30 procents-parti på Christiansborg,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Naturlig størrelse
I dagens meningsmåling fra Gallup bakker lidt under 25 procent af vælgerne op om Socialdemokraterne, mens SF står til at få over 18 procent af stemmerne, Ifølge Helle Thorning-Schmidt er det afgørende, at rød blok samlet set går frem.

»Vi kæmper sammen med SF, og vi kæmper for at få et flertal efter næste valg,« siger hun.

Så sent som i maj sidste år meldte Mette Frederiksen, der er medlem af partiets ledelse, ellers krystalklart ud, at partiet skal op over 30 pct.

»Vi er blevet et lille parti, og det ville vi aldrig tidligere have accepteret at være,« sagde Mette Frederiksen dengang til Berlingske Tidende. I dag vil hun ikke kommentere spørgsmålet.

Dristigt med stort SF
Men selvom den Socialdemokratiske folketingsgruppe bakker op om det tætte S-SF-samarbejde, så udtrykker flere socialdemokrater uden for citat bekymring over, at det kun er SF, som stormer frem. Også i baglandet er der forståelse for, at det først og fremmest handler om at komme tilbage til magten. Men der er også behov for socialdemokratisk vækst, lyder kravet.

»Selvfølgelig er det ikke lige meget, at SF vokser så meget, og vi ikke profiterer på samarbejdet. Vi skal op på 30 procent,« siger Poul Lindor Nielsen, borgmester i Roskilde.

Hans kollega i Rødovre, Erik Nielsen, mener også, at partiet skal ligge på 30-35 procent af stemmerne.

»Det er selvfølgelig noget, socialdemokrater taler om. Og det er dristigt, at vi accepterer, at SF bliver så store. Jeg tror, at vi kommer til at vokse igen, men vi har et alvorligt problem, hvis vores strategi ikke lykkes,« siger Erik Nielsen.

Også en af partiets veteraner, tidligere finansminister Knud Heinesen, drømmer om et større parti. Men han forstår til fulde de øjeblikkelige udfordringer.

»Jeg ville da ønske, at der var en mere ligelig udvikling for de to partier, men det er der ikke, og man må så affinde sig med den situation og vende tilbage til problemet på et senere tidspunkt. For selvfølgelig giver det anledning til overvejelser. Tiden er bare ikke inde til at problematisere det på nuværende tidspunkt,« siger Knud Heinesen.