Thorning scorede selvmål om efterløn

S og SFs økonomiske plan står tilbage med en svækket troværdighed viser ny Gallup-måling efter Helle Thorning-Schmidt i går sagde, at efterlønnen kunne blive afskaffet, hvis fagbevægelsen ikke skaffer de påkrævede 15 mia. kr.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om S-formand Helle Thorning-Schmidt netop havde til hensigt at øge troværdigheden om Socialdemokraternes og SFs økonomiske plan, Fair løsning, da hun i går bragte efterlønnen i spil, ser det nu ud til at have haft den stik modsatte effekt.

I en ny Gallup-måling for Berlingske Tidende siger et flertal på 55 procent af vælgerne, at Thorning efterlønsmelding svækker troværdigheden bag S-SF-planen. Kun 29 procent er af den opfattelse, at det har styrket troværdigheden bag Fair løsning.

Køb adgang til hele Gallup-undersøgelsen

Det var på forsiden af Berlingske Tidende i går, at Thorning-Schmidt gjorde det klart over for fagbevægelsen, hvad der kunne blive konsekvensen, hvis de ikke finder de 15 mia. kr. i de kommende trepartsforhandlinger, som er forudsætningen for at S-SF-planen hænger sammen.

- Alle og enhver ved, at hvis man ikke skaffer 15 mia., så betyder det enten velfærdsforringelser eller meget dramatiske reformer - som for eksempel afskaffelse af efterlønnen, sagde hun.

Men ifølge Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen har S-formanden slet ikke bragt efterlønnen i spil. Og derfor sker troværdighedssvækkelsen på et fejlagtigt grundlag, mener Sass Larsen.

LÆS OGSÅ: SF'ere: Behov for efterlønsindgreb

- Hun har alene sagt, at hvis vi ikke får lavet de reformer på arbejdsmarkedet (trepartsforhandlingerne, red), så vil vi komme under et voldsomt pres fra alle de partier, som vil ændre efterlønnen. Så vil de Konservative, radikale og delvist også Venstre presse på. Og der er såmænd bare det, Helle advarede imod. Derfor er spørgsmålet i Gallup-undersøgelsen meget uretfærdigt stillet, siger Henrik Sass Larsen.  

Han må dog konstatere, at der heller ikke er den store folkelige tiltro til S og SFs løfte om, at trepartsforhandlingerne vil kunne indbringe 15 milliarder kroner til statskassen. 44 procent af vælgerne fastslår i Gallup-målingen at det er urealistisk, mens 37 procent anser det for realistisk.

- Men der kan vi godt forsikre danskerne om, at det kommer til at ske. Når fagbevægelsen har givet håndslag på at påtage sig den opgave, så kan man godt stole på det. De 44 procent vil blive glædeligt overraskede, forsikrer Henrik Sass Larsen.

Har I været gode nok til at overbevise danskerne om, at man kan regne med at de 15 milliarder kroner kommer i kassen?
- Jahh, vi har forsøgt alt hvad vi kan. Og det bliver sådan, det er jeg slet ikke i tvivl om. Så vi skal bare holde fast og fortælle, at sådan bliver det, siger Henrik Sass Larsen.

DIN MENING: Er der brug for en reform af efterlønnen?

S og SFs måske kommende regeringsmakker, de Radikale, er knap så faste i troen på, at de 15 milliarder ikke bare er 'fugle på taget'.

- Det er vigtigt, at Helle Thorning-Schmidt går ud og siger, at der er en plan, hvis det kikser. Det vil på sigt styrke troværdigheden, selvom det lige nu deler vælgerne. Det er en styrke, at kunne sige, at vores politik er ét, men også at nødvendigheden kan tvinge os til noget andet. Det styrker både oppositionen og vores statsministerkandidat, siger den radikale næstformand Morten Østergaard.

Han egne radikale vælgere hælder dog til, at man kan regne med at fagbevægelsen nok skal skaffe de lovede penge. 45 procent af R-vælgerne anser det som realistisk, mens 35 procent er mere skeptiske, viser Gallup-målingen.