Thorning om salafister: Hvad laver de i Danmark?

Statsminister Helle Thorning-Schmidt forstår ikke, hvad islamister, der opfordrer til ikke at stemme ved valget, laver i Danmark.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt sammen med justitsminister Mette Fredriksen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark skal bekæmpe udemokratiske kræfter, og dem, der ikke går ind for det, kan forlade landet.

Sådan lyder budskabet fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), efter en række islamistiske organisationer - heriblandt Hizb ut-Tahrir - har opfordret til at holde sig fra valglokalerne 18. juni.

»Vi fatter simpelthen ikke, hvad de mennesker, der hader vores demokrati, laver i Danmark. Hvad laver de i Danmark, hvis de ikke kan lide at være her og den styreform, som vi holder så meget af?« siger Helle Thorning-Schmidt til TV 2 News.

I et interview fredag på samme TV-kanal siger Adnan Avdic, der er salafist - en muslim, der ikke går ind for demokrati - blandt andet, at valgstemmer i Danmark er med til at krænke profeten Muhammed. Han slutter interviewet med at sige, »i helvede med grundloven«.

Helle Thorning-Schmidt understreger, at de danske politikere og myndigheder arbejder på at få bugt med de ekstreme holdninger.

»Vi har gjort rigtig meget for at gå imod ekstremisme, og det vil vi blive ved med at gøre,« siger hun og sender samtidig en opfordring ud til de danske muslimer, som ikke går ind for en tankegang, der ikke omfatter deltagelse i et valg.

»Vi skal lave et skarpt skel. Der er nogen, der ikke bryder sig om Danmark, og de behøver ikke være her. Og så er der helt almindelige danske muslimer, som gerne vil deltage og være med, og vi skal sige til dem, kom med i vores demokrati og kom ud og stem,« siger Helle Thorning-Schmidt til TV 2 News.