Thorning om Bødskovs afgang: Sådan er spillereglerne

Statsminister Helle Thorning-Schmidt vil savne Morten Bødskov som justitsminister. Men sådan er de parlamentariske spilleregler, erkender hun.

ARKIVFOTO. »Morten Bødskov har været en fremragende minister, og jeg kommer til at savne ham på holdet.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fik nyheden om justitsminister Morten Bødskovs (S) afgang under mindehøjtideligheden for Nelson Mandela i Johannesburg tirsdag. Det fortæller statsministeren til Berlingskes udsendte journalist i Sydafrika.

»Samtidig med, at jeg hørte Zuma (Sydafrikas præsident, red.) tale, fik jeg en opringning fra Bødskov, hvor han meddelte mig, at han går af som justitsminister. Det gør han, fordi Enhedslisten har meddelt, at de ikke længere har tillid til ham. Og sådan er de parlamentariske spilleregler,« siger Helle Thorning-Schmidt og fortsætter:

»Morten Bødskov har været en fremragende minister, og jeg kommer til at savne ham på holdet. Han er virkelig en, som har arbejdet hårdt for hele regeringsholdet, han har været flittig, og han har sat sig meget grundigt ind i tingene. Og han er beslutsom i forhold til nogle af de konkrete sager, der har været.«

Beslutsom var Morten Bødskov også, da Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø), tirsdag meddelte, at hendes parti ikke længere har tillid til justitsministeren, efter han har stukket »en decideret løgn« til Folketingets Retsudvalg om grunden til, at udvalget ikke måtte tage på besøg på Christiania.

»Når et flertal i Folketinget ikke længere har tillid til mig som minister, må jeg tage konsekvensen,« siger Morten Bødskov i en kortfattet pressemeddelelse.

Helle Thorning-Schmidt, hvordan mener du, hans håndtering af sagen har været?

»Jamen, han har beklaget på alle mulige måder. Jeg tror ikke, der er nogen, der er mere ærgerlig over den her sag end ham selv. Han har beklaget sagen på et langt samråd her til morgen, så der har jeg ikke yderligere at tilføje. De parlamentariske spilleregler er sådan, at hvis der ikke er tillid til en minister, så man han gå og det gør han nu, men for mig er der ingen tvivl om, at han har været en god justitsminister for Danmark,« siger statsministeren.

Men havde DU tillid til ham, da du gik ind til mindehøjtideligheden tirsdag morgen?

»Jeg har set de undskyldninger og de beklagelser, han har givet Retsudvalget, men de parlamentatiske spilleregler er jo sådan, at Folketinget skal have tillid til ministeren, og det har de ikke mere.«

Men der HAR været mange problematiske sager på Bødskovs område. Har det slidt tilliden til ham langsomt ned?

»Jeg tror, historien viser os, at det er meget hårdt at være justitsminister i Danmark. Det er en utroligt udsat post, der ER mange sager, og det man glemmer er, at det ikke er tekniske sager om kedelig lovgivning, når det for eksempel handler om familiesammenføring. Da handler det om mennesker, familier, kærlighed, og derfor er de sager meget vanskelige at håndtere,« siger Thorning.

Så du har intet at kritisere ham for?

»Han har jo selv beklaget den her sag, selvfølgelig skulle han beklage den, og det har jeg bakket helt op om, og jeg tror ikke der er nogen, der er mere ærgerligt over sagen. Han har beklaget i aftes og nu i et flere timer langt samråd i dag, og så er det de parlamentariske spilleregler der gør, at han må gå af,« siger statsministeren, der onsdag rejser hjem til Danmark.