Thorning og Vestagers nye alliance

Regeringstoppen sad til sent i aftes og forhandlede om den regeringsrokade, der skal forsøge at levere det længe ventede comeback til rød blok frem mod næste valg.

Da SF-formand Annette Vilhelmsen torsdag trak sit parti ud af regeringen, skabte det grundlag for en større regeringsrokade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

En af de mest dramatiske perioder i Thorning-regeringens levetid toppede i går, da SF overraskende forlod regeringen efter det kaotiske frasalg af dele af DONG Energy til finansgiganten Goldman Sachs.

Det er nu op til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og de Radikales leder, Margrethe Vestager, at sætte det nye ministerhold og genrejse regeringen oven på flere måneder med skandalesager, ministerafgange og en sprængt regering.

De to partiledere mødtes i aftes i Statsministeriet for at lægge arm om ministerrokaden.

Det nye hold var ikke på plads ved redaktionens slutning, men den nye SR-regering ventes at skære ned på de seks ministerposter, som SF efterlader sig.

Det kan først og fremmest betyde sammenlægninger blandt de udenrigspolitiske ministerier på Asiatisk Plads i København. Posterne som udenrigsminister og udviklingsminister forventes at bestå. Men de kan hver især bliver styrket i en sammenlægning med Handelsministeriet og Europaministeriet. Blandt andet skal den nuværende handels- og europaminister, Nick Hækkerup (S), have gjort sig til talsmand for færre ministre på det udenrigspolitiske område, erfarer Berlingske.

Socialdemokraterne sidder allerede på de tungeste regeringsposter i Stats-, Justits- og Finansministeriet. For at opretholde magtbalancen er det forventningen, at de Radikale vil overtage den prestigefyldte udenrigsministerpost, der er blandt de øverste i statsrådsrækkefølgen og går for at have et af de stærkeste embedsværk.

Centrale kilder nævner den nuværende klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) og uddannelsesminister Morten Østergaard (R) som de mest oplagte bud.

Den anden sammenlægning af ministerier kan ske blandt de grønne ministerier på klima-, miljø- og fødevareområderne, erfarer Berlingske.

Rokaden betegnes af flere som utraditionel, fordi Thorning og Vestager ikke skal afskedige nogen ministre, men kun forfremme deres egne politikere.

I Socialdemokratiet peger flere kilder på politisk ordfører Magnus Heunicke som et oplagt ministeremne. Før jul førte det til store protester fra folketingsgruppen, da han blev forbigået til fordel for den nye fødevareminister Dan Jørgensen (S), og S-kilder peger på, at han eksempelvis kan overtage Transportministeriet.

»Komikken vil ingen ende tage, hvis han endnu engang bliver snydt,« som en central S-kilde formulerer det.

Flere kvinder i spil som ministre

Ifølge Berlingskes oplysninger er Thorning også indstillet på at bringe flere kvinder ind på S-ministerholdet. Her er Mette Reissmann et navn, som ofte nævnes blandt socialdemokrater. Hun er integrationsordfører og har blandt andet bakket loyalt op om regeringstoppen, når den ømtålelige DONG-sag har været diskuteret intenst på de socialdemokratiske gruppemøder.

Der var i går heftig aktivitet blandt de traditionsrige socialdemokratiske kaffeklubber, som forhandler internt imellem hinanden om nye ordførerposter for at sikre magtbalancen i partiet.

Udfaldet af ordførerrokaden i S-gruppen afhænger helt af, hvem Thorning udnævner som minister, men der er to navne, som går igen som bud på ny politisk ordfører, hvis Magnus Heunicke rykker ind på ministerholdet – nemlig Ole Hækkerup (S) og Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Det taler dog imod Rosenkrantz-Theil, at hun bl.a. har ytret sig kritisk på de indre linjer om det DONG-salg, der har udløst så meget ballade, mens det går imod Ole Hækkerup, at han ikke er en del af kaffeklubben Netværket, der i dag besidder posten.

Hos de Radikale står blandt andre gruppeformand Sofie Carsten Nielsen som favorit til at blive forfremmet, erfarer Berlingske. Under den sidste rokade sagde hun ifølge Berlingskes oplysninger »nej« til at blive udviklingsminister, men kan nu få en ny mulighed for at gøre entré på ministerholdet.

SFs regeringsexit rejser også et spørgsmål om, hvad der skal ske med regeringens to magtfulde udvalg – Økonomiudvalget og Koordinationsudvalget, hvor al regeringens politik koordineres fra. Hidtil har der siddet to ministre fra hvert af de tre regeringspartier – altså seks personer i hvert af udvalgene. Spørgsmålet er så, om Thorning og Vestager fastholder, at der skal sidde seks i hvert udvalg og dermed udvider udvalgene med én socialdemokratisk minister og én radikal. Eller om man blot kører videre med de fire personer, der i dag sidder i hvert af udvalgene.

En række centrale kilder peger på, at begge modeller kan fungere, men de forventer, at udvalgene kører videre med de nuværende medlemmer.

SF-exit en lettelse

SFs udtræden af regeringen kom som et chok for flere centrale SR-kilder i regeringen, som Berlingske har talt med. De troede, at forholdene omsider var kølet af i SF onsdag aften, og at partiet ville stemme for DONG-aftalen med Goldman Sachs efter anbefaling fra partiets magtfulde landsledelse. Flere udtrykker dog lettelse over, at der nu endelig er kommet en afklaring med SF, som har været i opbrud nærmest siden partiet indtog regeringskontorerne.

Tidligere konservativ justitsminister og nuværende politisk kommentator Hans Engell er enig og mener ligefrem, at SFs exit styrker regeringen.

»SF var slidt op på regeringsansvaret, og det kombineret med svag ledelse under Annette Vilhelmsen og stigende pres fra baglandet gjorde, at SF havde stadigt sværere ved at levere,« siger han.

Det kommende år har regeringen en række forlig foran sig, blandt andet en vækstpakke med fokus på produktivitet, hvor der kan være nye skattelettelser på vej og en arbejdsmarkedsreform, der formentlig kommer til at gøre ondt på fagbevægelsen og de røde baglande i S og SF.

Og de reformer bliver nemmere at gennemføre, nu hvor SF ikke længere er med, vurderer Hans Engell.

»Vi står foran et år, som i den grad bliver præget af forlig, der skal indgås mellem regeringen og Venstre. Derfor er det en fordel, at man ikke hver gang skal indgå mange kompromiser internt i regeringen, før man kan spille ud og beslutte noget. SFs exit gør regeringen mere operationsdygtig i forhold til Lars Løkke Rasmussen, som regeringen skal samarbejde med på alle de tunge områder i 2014,« siger han.

Nyt regeringsgrundlag

SFs exit fra regeringen åbner en fornyet diskussion om regeringens politiske kurs. Efter valget i 2011 forhandlede SRSF-partierne et kompromis sammen i det berømte sorte tårn på Amager, som næsten er udtømt nu.

Centrale kilder i regeringen taler om et muligt nyt regeringsgrundlag i løbet af foråret, som alene har S og R som afsender. Direkte adspurgt afviste Helle Thorning-Schmidt ikke den tanke, da hun i går holdt pressemøde i Statsministeriet.

Ifølge lektor og valgforsker ved Institut for statskundskab på Aarhus Universitet Rune Stubager vil linjen i regeringen formentlig være den samme fremover, fordi Socialdemokraterne og de Radikale også dominerede politikken i den gamle regering.

Nu bliver der bare mindre regeringsballade om kursen, vurderer han:

»Det her gør det lettere for regeringen at få enderne til at mødes internt. Det er to partier, som er vant til at være i regering og vant til at være i regering sammen, så der er ingen tvivl om, at regeringens indre liv bliver nemmere af SFs farvel. Men det er ikke på nogen måde givet, at regeringens tilværelse i forhold til vælgerne bliver særligt meget nemmere,« siger Rune Stubager.

»Det er fortsat Socialdemokraterne, der vælgermæssigt skal levere varen for regeringen ved at trække stemmer ind over midten fra særligt Venstre og Dansk Folkeparti, og det bliver ikke lettere af denne grund. Selvom regeringens bremse i forhold til at føre mere blå politik er væk nu, så vil det ikke være en god idé over for de socialdemokratiske vælgere, der i forvejen er skuffede,« siger Rune Stubager.