Thorning og Kjærsgaard enige om lønløft for fem milliarder

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er nået til enighed om principperne for, hvilke offentligt ansatte der skal have del i det ekstraordinære lønløft på fem mia. kr.

Foto: Linda Henriksen

Mens regeringen overvejer økonomiske stramninger af frygt for overophedning, er Helle Thorning-Schmidt (S) og Pia Kjærsgaard (DF) nået til enighed om kriterierne for, hvilke offentligt ansatte der skal sikres et lønløft på fem mia. kr.

Pengene vil blive givet til lavtlønsgrupper, faggrupper med meget nedslidning, kvindefag samt faggrupper med rekrutteringsproblemer. Dermed har de to partier ryddet en uenighed af vejen. Hidtil har DF krævet, at særligt plejepersonalet skulle have penge, mens S ikke har ønsket at tilgodese bestemte grupper.

»Det er kriterier, som tager hensyn til de udfordringer, som den offentlige sektor står overfor,« siger S-formand Helle Thorning-Schmidt, mens Pia Kjærsgaard tilføjer: »Vi sender et signal om, at vi tager den offentlige sektor meget alvorligt. Vi står sammen, mens regeringen har et helt andet synspunkt på det her.«

S og DF spiller nu bolden videre til regeringen, der hidtil blankt har afvist forslaget forud for overenkomstforhandlingerne. Den skal nu komme med et udspil til et lønløft. Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) afviser at kommentere sagen.

I fagbevægelsen får kriterierne en blandet modtagelse.

»Det flugter rigtig godt med FOAs udmeldinger om, at det er kvinde- og omsorgsfagene, der skal løftes,« siger FOAs formand Dennis Kristensen, mens formand for HK/kommunal Kim Simonsen er utilfreds: »Den slags kriterier er kun med til at øge risikoen for en konflikt.«