Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Afstemningen om Krimhalvøens løsrivelse fra Ukraine er ulovlig, mener både den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), og den tyrkiske præsident, Abdullah Gül.
Det slår Thorning fast på et pressemøde tirsdag eftermiddag i forbindelse med Güls besøg i Danmark. På mødet mellem de to regeringschefer forud for pressemødet var krisen i Ukraine højt på dagsordenen - og der blev især talt om søndagens afstemning på Krim.
»Præsidenten (Gül, red.) og jeg har også diskuteret situationen i Ukraine, som udvikler sig, mens vi taler. Vi er enige om, at en løsning skal respektere Ukraines suverænitet og territoriale integritet. Vi er også enige om, at Krim-afstemningen er ulovlig,« siger Helle Thorning-Schmidt.
Abdullah Gül fastslår ligesom sin danske kollega, at Tyrkiet er dybt bekymrede over situationen i Ukraine.
»Vi vil igen understrege vigtigheden af territorial integritet. Vi har også talt om de mulige problemer, der kan opstå i Europa i kølvandet på denne situation. Vi har også understeget vigtigheden af, at vi skal blive ved med at forholde os i ro og respektere den internationale lovgivning,« lyder det fra den tyrkiske præsident, der tilføjer, at »en ny kold krig vil ikke gavne nogen«.
Imens har den russiske præsident, Vladimir Putin, i en tale tirsdag erklæret, at han anser valget på Krim som lovligt, og mandag underskrev han et dekret, der anerkender halvøens selvstændighed som stat. Og det bekymrer Thorning.
»Vi har endnu ikke set pålidelige tegn på, at Rusland er villige til at forhandle. Og de seneste udmeldinger fra præsident Putin om, at Krim skal optages som en del af Rusland, øger kun vores bekymring,« siger hun og understreger samtidig, at valget i hendes øjne ikke er i overensstemmelse med international lovgivning.
»Og det er heller ikke i overensstemmelse med ukrainsk lovgivning. Jeg synes, det er ret klart, at det ikke er et lovligt valg,« siger Helle Thorning-Schmidt.
Så præsident Putin har ikke ret?
»Jeg udtrykker min holdning. Der er ingen tvivl om, at vi ser meget forskelligt på situationen på Krim. Det er derfor, at EU-medlemslandene har handlet meget klart og sendt et meget klart signal til Rusland,« siger den danske statsminister.