Thorning ønsker europæisk fordømmelse af volden i Ukraine

Det er helt uacceptabelt, at fredelige demonstranter bliver overfaldet af politiet i Ukraine, erklærer statsministeren, der vil have EU til at fordømme volden.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er nødvendigt, at et samlet Europa gør det klart over for Ukraine, at man ikke vil finde sig i vold mod de tusindvis af demonstranter, der protesterer mod regeringen i hovedstaden Kiev.

Det fastslår statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), som de kommende to dage deltager i Det Europæiske Råd.

»Vi har set en hårdhændet behandling af fredelige demonstranter, som ønsker, at Ukraine skal komme tilbage på EU-sporet,« siger statsministeren og slår fast:

»Det er helt uacceptabelt, og det mener jeg, at Europa i fællesskab skal fordømme kraftigt. Det skylder vi de mange ukrainere, som i de her dage er på gaderne for at kæmpe for mere demokrati og åbenhed,« siger hun.

Selv om Thorning ønsker en fordømmelse af volden mod demonstranterne, så fastholder hun - ligesom europaminister Nick Hækkerup (S) netop har gjort det - at man skal holde døren åben for en frihandels- og associeringsaftale med Ukraine.

»Der er stadig en åben dør for Ukraine, hvis de vil, men de skal selvfølgelig stadig leve op til de reformer, som ligger i vores aftale,« siger Thorning-Schmidt.

Trods frysende temperaturer var næsten 300.000 frustrerede ukrainere på gaden søndag for endnu en gang at kræve en tættere vestlig integration, efter EU har afbrudt forhandlingerne om partnerskab med landet. Forhandlinger, der er gået i vasken, fordi den ukrainske regering fortsat samarbejder tæt med Rusland.

Ukraine har netop indgået en handelsaftale med Rusland til en værdi af et tocifret milliardbeløb.

Handelsaftalerne betyder ifølge AFP, at Rusland vil investere 15 milliarder dollar i obligationer, der sikrer, at den ukrainske statskasse ikke løber tør i den nærmeste fremtid, som der ellers har været fare for. Aftalerne blev indgået under den ukrainske præsident Viktor Janukovitjs besøg i Moskva tirsdag, hvor han mødtes med Ruslands præsident, Vladimir Putin, mens demonstranter hjemme i Kiev krævede hans afgang.

Den ukrainske oppositionsleder og boksestjerne, Vitalij Klitsjko, beskylder præsident Janukovitj for at have forrådt Ukraines nationale interesser og uafhængighed ved at indgå aftalen med Rusland.