Thorning: Nu kan vi tale om fremtiden

Selv om statsministeren ikke vil sige, at vi er ude af krisen, lægger hun ikke skjul på, at vi er nået til et vendepunkt.

Helle Thorning-Schmidt underskriver Finanspagten med Tysklands kansler, Angela Merkel, ved sin side. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANCOIS LENOIR

Hun brugte ikke selv ordet »vendepunkt«.

Men statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) lagde ikke skjul på, at EU - med Danmark som formandsland - nu er på vej til at kunne lægge den økonomiske krise bag sig.

- Det er godt for Europas befolkning, at vi nu kan tale om fremtiden i stedet for kriserne, sagde hun fredag på et pressemøde for danske journalister i Bruxelles.

Hun glædede sig særligt over finanspagten, som blev underskrevet af 25 EU-lande tidligere på dagen. Pagten skal sikre stram budgetdisciplin og være med til at afværge økonomiske kriser a la Grækenland i fremtiden.

- Det er et helt nyt instrument, at vi nu beder hvert enkelt land om at gøre det, der skal til for at komme videre i deres økonomiske politik, og det må være en god ting for de mange, der venter på at komme videre og få vækst, sagde Thorning.

Selvom det måske ikke ses med det samme, vil finanspagten få direkte betydning for dig og mig, uddybede hun:

- Det er meget sjældent, at EU tager en beslutning i dag, som har en betydning i morgen. Men det, som ECB gør nu, så bankerne kan låne videre til de små og mellemstore virksomheder, vil gøre en forskel. Mere ro om den græske økonomi vil gøre en forskel, sagde hun og remsede en række andre tiltag op.

Eksempelvis rejsehold, som skal få de unge i beskæftigelse og hele finanspagtens håndfaste måde at få medlemslandene til at holde budgetterne.

Underskrivelsen af aftalen om finanspagten var langt fra den eneste begivenhed ved EU-topmødet torsdag og fredag.

Blandt andet er Serbien blevet officielt kandidatland til EU, og belgieren Herman Van Rompuy er blevet genvalgt til yderligere to og et halvt år som præsident for unionen.