Thorning mødes med nyudnævnt EU-formand onsdag

Jean-Claude Juncker er kun netop valgt som kommissionsformand i EU, men alligevel har han allerede stor indflydelse på Helle Thorning-Schmidts muligheder for at blive EU-præsident. De to mødes i Bruxelles onsdag formiddag.

Helle Thorning-Schmidt mødes onsdag med den nye formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker (til venstre). Juncker overtager til november posten fra José Manuel Barroso (til højre). Fold sammen
Læs mere
Foto: YVES HERMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jean-Claude Juncker er knap nok blevet stemt igennem som ny formand for EU-Kommissionen, inden han kan gøre brug af sin nyvundne magt. Hans valg af EU-kommissærer får nemlig indflydelse på Helle Thorning-Schmidts (S) chancer for en toppost i EU, siger Europa-redaktør på Radio24syv, Tore Keller.

Det er et puslespil af de helt store, der kan falde på plads på de næste dages EU-topmøde i Bruxelles. Bliver der taget noget fra det ene land, skal der gives igen fra et andet. Og skal Helle Thorning-Schmidt være EUs næste præsident, bliver den nyvalgte kommissionsformand højst sandsynligt nødt til at give en magtfuld kommissærpost til Frankrig.

»Hvis Juncker vil spille med allerede nu, så den store kabale kan falde på plads i morgen (onsdag, red.), så bliver han nok nødt til at love den vigtige post som økonomikommissær til den franske finansminister, Pierre Moscivici. Så ville valget af Thorning glide lettere ned hos franskmændene,« siger Tore Keller.

Men Juncker behøver ikke at skynde sig med at sammensætte sin kommission. Det har han flere måneder til at gøre. Alligevel kan det blive nødvendigt for ham at love pladser væk allerede nu, for at puslespillet om EUs udenrigschef og EU-præsidenten kan falde på plads snart - muligvis allerede onsdag.

Og det skal helst være med fuld enighed, efter at Juncker selv blev nomineret som kommissionsformand med både Storbritannien og Ungarn imod sig.

»På sidste topmøde i juni, hvor man nominerede Juncker, sagde både den nuværende EU-præsident, Herman Van Rompuy, og Thorning, at de næste pladser skulle besættes med fuld enighed,« siger Tore Keller.

På trods af de svære odds er der stadig sandsynlighed for, at hele puslespillet falder på plads i de kommende dage.

»Det lyder som om, at man stadig går efter den fulde pakke onsdag og vil udnævne både en udenrigschef og en præsident. Men lige nu sidder Herman van Rompuy og ringer rundt til alle stats- og regeringslederne for at finde ud af, præcis hvor de står. Så intet er sikkert,« siger Tore Keller, der lige nu befinder sig i Bruxelles.

Når Helle Thorning-Schmidt mødes med Jean-Claude Juncker onsdag i Bruxelles, er det helt store spørgsmål altså: Vil Juncker lade sine hænder binde på nogle af kommissærposterne til gengæld for, at alle brikker, og Thornings fremtid, kan falde på plads onsdag?