Thorning: Milepæl for dansk Afghanistan-indsats

Statsminister Helle Thorning-Schmidt glæder sig over, at de danske tropper i Afghanistan kan komme hjem før tid. Det er en milepæl, siger hun.

Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ikke behov for at sende flere kamptropper til Afghanistan.

Sådan lyder det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der på sit pressemøde tirsdag annoncerede beslutningen om, at hold 15, der i øjeblikket befinder sig i Afghanistan, bliver det sidste danske hold kamptropper, der bliver sendt til landet.

Dermed trækker Danmark sine tropper ud af landet tidligere end planlagt, og hold 16 kommer ikke afsted.

»Det er glædeligt, at vi kan fremrykke tidspunktet, hvor vi flytter hovedvægten fra kamp til bistand. Det er et tidspunkt, jeg har ventet på,« siger Helle Thorning-Schmidt, der kalder beslutningen »en milepæl« for den danske indsats.

Danmark havde tilbudt at placere det, der skulle være det sidste hold kamptropper i koalitionens lejr, Camp Bastion, fra august. Men det har briterne ikke fundet behov for, og derfor forlader tropperne landet til august.

I regeringens Afghanistan-plan var det ellers planen, at tropperne først skulle forlade landet i løbet af 2014.

»Situationen er, at det danske og det britiske forsvar vurderer, at der ikke skal udsendes et nyt hold,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun betegner Danmark som et af de lande, »der har trukket det tungeste læs i Afghanistan,« men hun advarer imod at tro, at opgaven er færdig.

»Arbejdet er ikke gjort færdigt, og der kan også komme tilbageslag, men kursen er sat, og derfor vil Danmark forblive med at være engageret i Afghanistan,« siger hun og roser samtidig soldaternes indsats.

»De har leveret en uvurderlig indsats for vores sikkerhed,« siger hun.