Thorning melder ud om dagpenge: Genoptjeningsregler skal nytænkes

I en opsigtsvækkende melding til sine partifæller skriver statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), at reglerne for at genoptjene ret til dagpenge ikke fungerer godt nok (opdateret).

Foto: Liselotte Sabroe

Efter lang tids pres fra bagland og fagbevægelse gør statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) det nu klart, at Socialdemokraterne går til valg på at ændre dagpengereglerne.

I en mail udsendt her til aften, som Politiko.dk er i besiddelse af, skriver S-formanden, at de omstridte genoptjeningsregler skal laves om.

»Reglerne for genoptjening fungerer ikke godt nok. Derfor skal genoptjeningsreglerne nytænkes,« skriver hun.

Thorning fortsætter og konstaterer, at »lønmodtagerne skal have et incitament til at tage korte ansættelser«, men hun fastslår samtidig, at »dagpengesystemet må ikke blive dyrere«.

»Endelig er det vores mål, at vi denne gang får skabt et trygt dagpengesystem. Det skal holde i mange år. Derfor er det vigtigt for os, at der findes en løsning, som et bredt flertal står bag,« skriver hun og lægger dermed op til, at en nyt dagpengesystem skal aftales med et af partierne fra den borgerlige lejr.

Thorning forklarer dog ikke, hvordan reglerne konkret skal ændres. Hun henviser til, at dagpengekommissionen kommer med sine anbefalinger til et nyt system i september.

»Vi vil give kommissionen de bedst mulige arbejdsbetingelser. Vi ønsker at skabe de bedste forudsætninger for en bred politisk aftale, ikke at grave skyttegrave på forhånd. Derfor kommer vi ikke til at fremlægge et fikst og færdigt forslag,« lyder det fra statsministeren.

Læs hele brevet nederst i denne artikel.

Opråb fra fagbevægelsen

Brevet kommer dagen inden, at Thorning tager på 1. maj-turne rundt i Danmark og efter, at centrale fagbosser fra 3F, LO og FTF har opfordret hende til at fokusere på netop genoptjeningsreglerne.

»Det er altafgørende, at man får kigget på genoptjening i et nyt dagpengesystem. Det vigtigste for os er, at langt færre skal falde ud af dagpengesystemet, og her er genoptjening det væsentligste værktøj, hvis vi skal holde os inden for det nuværende kommissorium,« sagde LO-formand Harald Børsting til Politiko.dk i dag.

Samme melding kom fra 3F-formand Per Christensen tidligere på måneden.

»Det er meget enkelt: Drop den store ændring af dagpengesystemet. Vi har brug for én afgørende ting, og det er en halvering af genoptjeningsperioden,« sagde han til Information.

Det fik mange medlemmer af den socialdemokratiske gruppe til at håbe på netop sådan en melding fra Helle Thorning-Schmidt, og den er altså kommet her til aften.

Præmatur debat

Tidligere i dag mødte Berlingske de Radikales gruppeformand, Camilla Hersom, og forholdt hende dagpengekravet fra LO og FTF.

Her gjorde hun det klart, at partiet ikke ønsker at forholde sig til konkrete ønsker om dagpenge, som FTF og LO - og nu også statsminister Helle Thorning-Schmidt - fremlægger.

»Jeg mener, at det er en præmatur debat. De Radikales holdning er klar, vi vil gerne diskutere indhold, men først når dagpengekommissionen har fremlagt sine anbefalinger,« sagde hun.

Hun forklarede at de Radikale er enige i, at dagpengesystsemet skal forbedres, men hvordan præcis vil man ikke tage stilling til.

»Der er stadig mange uafklarede spørgsmål, som der skal findes svar på, før regeringen kan lægge sig fast på en linje. Jeg mener som sagt, at den diskussion bør tages, når dagpengekommissionen er færdig,« lød det fra Camilla Hersom.

Radikale stemte for reformen

Dagpengereformen blev aftalt i 2010 mellem VK-regeringen og Dansk Folkeparti og vedtaget med stemmer fra de Radikale. Den betød, at dagpengeperioden blev halveret fra fire til to år, mens genoptjeningskravet blev fordoblet fra 26 til 52 uger.

Mister man dagpengene, skal man med andre ord arbejde i et år for igen at have ret til den kontante ydelse.

SF og Enhedslisten har længe presset på for at få ændret genoptjeningsreglerne på denne side af folketingsvalget.

Facebook kalder SF-formand Pia Olsen Dyhr det »godt«, at Thorning nu erkender problemet.

»Men det er endnu en meget ukonkret og uforpligtende melding fra statsministeren på et ellers meget alvorligt problem,« skriver hun og supplerer:

»Det er nu statsministeren har muligheden for at levere konkrete forbedringer. Der er flertal for at halvere genoptjeningskravet. Så brug det dog inden det kan være for sent. Indkald til forhandlinger som det første i næste uge. SF er klar.«

DF-formand Kristian Thulesen Dahl spørger på Facebook, hvem der skal betale for Thornings dagpengeforslag.

»Hvis optjeningsreglerne skal gøres bedre - og det samtidig ikke må koste mere - hvor skal pengene så komme fra?« skriver DF-lederen, der selv ønsker at lempe genoptjeningsreglerne.

Læs også: Den store guide til dagpengeballaden

Opdateret kl. 22.50

Brevet fra S-formanden til hendes partifæller. Fold sammen
Læs mere