Thorning maner til ro om Skats stikkertjeneste

Skatteminister Benny Engelbrechts udmelding om at genindføre Skats anonyme tiptjeneste har mødt kritik, men nu maner statsministeren til ro. Tjenesten skaber ikke stikkervirksomhed, siger hun.

Læs mere
Fold sammen

»Danmark skal hverken være et overvågnings- eller stikkersamfund«, lyder det fra tidligere skatteminister Morten Østergaard (R), der i sin tid bremsede en omstridt sladrelinje i Skat.

Nu vil hans efterfølger, skatteminister Benny Engelbrecht (S), genindføre den, og det har mødt kritik fra flere sider, blandt andet fra forgængeren, der i dag er økonomi- og indenrigsminister og - som radikal partileder -regeringens nummer to.

Men regeringens nummer et, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) mener ikke, at tjenesten vil skabe mistillid danskerne imellem.

»Jeg vil godt mane til meget stor ro i den sag. Hvis folk har noget, de gerne vil sige til Skat, så ringer de derind,« siger hun under tirsdagens pressemøde på Christiansborg.

Det er nemlig bare et spørgsmål om at lette arbejdet med henvendelser, når man anonymt kan give tips om sort arbejde på Skats hjemmeside.

»Det, skatteministeren gør nu, er at digitalisere det, så man kan håndtere de henvendelser i Skat. Det tror jeg, er meget fornuftigt, og der er hverken mere eller mindre stikkervirksomhed efter det her forslag. Jeg vil gerne mane til fuldstændig ro. Så store ændringer er der heller ikke tale om,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Onsdag har Venstres Jacob Jensen (V), Torsten Schack Petersen (V) og Mads Rørvig (V) kaldt Morten Østergaard i samråd i Skatteudvalget netop for at få ham til at redegøre for, hvordan regeringen egentlig ser på »offentlige myndigheders mulighed for at bruge anonyme anmeldeordninger blandt andet i Skat og i kommunerne«.

De tre Venstre-politikere mener, at der er behov for at få en afklaring på det spørgsmål, da det lader til at de Radikale og Socialdemokraterne har forskellig holdning til spørgsmålet.

Venstre er selv imod den anonyme tippetjeneste.