Thorning krævede kvindekvoter i 2008

For fire år siden krævede Helle Thorning-Schmidt, at der blev indført kvoter for, hvor mange kvinder, der skal være i danske virksomheders bestyrelser. I dag er regeringens holdning knap så sort-hvid.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om fire år skal danske børsnoterede virksomheder have 40 procent kvinder i deres bestyrelser - ellers bliver selskabet tvangsopløst.

Sådan lød den kontante udmelding fra Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, i marts 2008.

- Det går for langsomt med ligestillingen i bestyrelseslokalerne. Vi har set i Norge, at det lille skub, som blev givet via lovgivning, virkede. Derfor skal vi i gang i Danmark, sagde den daværende oppositionsleder til Information.

Fire år efter udtalelsen har hun som statsminister mulighed for at føre ambitionen ud i livet, men det er dog langt fra sikkert, at det sker. Regeringen arbejder for tiden med et forslag til at fremme kvinders position i virksomhedernes bestyrelser, men Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff, vil ikke tvangsopløse selskaber med for få kvinder i bestyrelsen.

- Jeg er ikke til den norske model. Det, synes jeg, personligt er at gå for langt, siger han.

Ligestillingsordføreren mener dog, at der er grund til at overveje en form for kvindekvoter.

- Vi har prøvet frivillighedens vej i ti år, og nu er der al mulig grund til at diskutere, hvordan vi kommer videre. Der er kvoterne et af de redskaber, der er værd at overveje, siger han.

I regeringsgrundlaget står der, at regeringen vil have flere kvinder i danske virksomheders bestyrelser og at man vil »vurdere forslag om kvoter på baggrund af køn«.

Den radikale ligestillingsminister Manu Sareen har i dag ikke haft mulighed for at gøre regeringens holdning i forhold til kvindekvoter klar, men ifølge Børsen sagde ministeren i sidste uge til Ritzau, at der er flere nuancer i spørgsmålet om kvindekvoter, fordi der er mange forskellige former for kvoter.

- Så man kan ikke sort-hvidt sige, om man er for eller imod kvoter. Det, man kan sige, er, at kvoter virker. Det kan man se, længere er den bare ikke. Om man kan lide det eller ej, sagde Sareen.

Om regeringen følger Helle Thorning-Schmidts ambition fra 2008, får vi svar på senest i efteråret, hvor regeringen er klar med en dansk model på området.