Thorning: Kom hjem, Fogh

Socialdemokraternes leder Helle Thorning-Schmidt har mistet tilliden til Lars Løkke Rasmussen (V). Hvis ikke skattereformen skal tabes på gulvet må den unge generation af politikere have hjælp fra Fogh.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Helt usædvanligt retter Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, et voldsomt angreb mod finansminister Lars Løkke Rasmussens person.

Hun har ganske enkelt ikke tillid til ham, efter at den planlagte arbejdsmarkedsreform i denne uge faldt på gulvet efter flere dages fnidder og gensidige hævnaktioner.

Skal forårets store opgave – en skattereform – derfor have en fair chance for blive til noget, må statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) involvere sig, mener Helle Thorning-Schmidt.

- Eter forhandlingerne om dagpenge vil jeg kraftigt opfordre statsministeren til personligt at tage hånd om den kommende skattereform. Jeg har ikke været imponeret af Lars Løkke Rasmussens evne til at skabe tillid i forhandlingerne, siger hun.

Den nye generation
Arbejdsmarkedsreformen var den nye generation af politiske lederes første store opgave.

Omkring bordet sad finansminister Lars Løkke Rasmussen (V), Helle Thorning-Schmidt, vicestatsminister Lene Espersen (K), de Radikales Margrethe Vestager (R) og Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl.

Det endte i næsten groteske scener, hvor Thorning-Schmidt, kort efter forhandlingerne var begyndt, gik i pressen med budskabet om, at hun var smidt ud.

Det var hun ikke, svarede en målløs Løkke.

Det hele sluttede på stort set samme måde, da Thorning forlod Løkkes kontor forrige torsdag med et »på gensyn«. Da hun få minutter senere tændte for fjernsynet på sit kontor, så hun Løkke fortælle, at hun var smidt ud.

'Jeg har blind tillid til alle mennesker'
Løkke er forbløffet over angrebet på hans personlige integritet.

»Min tilgang til politik er, at det handler om indhold og ikke alt det der proces.«

Jo, men I har haft mange sammenstød. Hvordan er din tillid til hende?

»Jeg har blind tillid til alle mine medmennesker. Og politik handler om substans,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Berlingske Tidendes samtaler med en række centrale aktører i partier og ministerier afslører dog, at den nye generation af politikere, som nu tager over fra Fogh, Lykketoft og Jelved og skal bære Danmark igennem de kommende års udfordringer, netop ikke stoler på hinanden.

Og selvom man i regeringen mener, at det hele er udtryk for, at S er i gang med at udstille Løkke i offentligheden, så ser de alligevel et behov for, at parterne nu sætter sig sammen og lærer sig forhandlingens ABC før forårets skattereform.

Statsministeren forsøger at få dæmpet gemytterne:

»Der er ikke taget stilling til, hvordan skattereformen skal forhandles, men regeringen bestemmer selv, hvem der skal forhandle på regeringens vegne. Jeg synes, at partierne skal være konstruktive og ikke begynde at opstille forhindringer,« siger Fogh i en skriftlig kommentar.