Thorning: Køl nu lidt ned om den toppost

Helle Thorning-Schmidt fastholder ved indgangen til topmøde, at hun ikke er på vej til en toppost i EU.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

YPRES/BRUXELLES: Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil satse på at få placeret vækst og beskæftigelse øverst på EUs dagsorden for de næste fem år på det topmøde, der går i gang torsdag.

På et kort møde med pressen uden for den belgiske by Ypres fastholdt statsministeren, at hun ikke er på vej til at tage imod et EU-topjob. 

»Når vi åbner Folketinget til oktober, er det mig, der åbner Folketinget, og når der bliver udskrevet valg i Danmark, er det mig som formand for Socialdemokraterne, der udskriver det. Så jeg tror, at man skal køle lidt ned i forhold til hele den debat,« sagde Helle Thorning-Schmidt i forbindelse med et socialdemokratisk formøde.

Helle Thorning-Schmidt gentog også efterfølgende på engelsk, at hun vil blive som Danmarks statsminister. Da hun skulle forklare hvorfor, og hvor skønt det er at være statsminister i Danmark, kom hun dog i første omgang til at sige, at det var et "vidunderligt spørgsmål", inden det blev rettet til, at Danmark var et vidunderligt land at være statsminister i.

Thornings partifæller, Frankrigs præsident François Hollande og Italiens premierminister Matteo Renzi, vil have lempet fortolkningen af EUs stabilitets- og vækstpagt, så det bliver muligt for landene at bruge flere penge i en periode mod til gengæld at lave reformer.

»Jeg havde en rigtig god drøftelse med de andre socialdemokratiske ledere i lørdags i Paris, og noget af det, vi er optagede af, det er selvfølgelig, at vækst og beskæftigelse skal stå øverst på dagsordenen, og at der skal være en vis fleksibilitet i forhold stabilitets- og vækstpagten, men at reglerne ikke skal ændres,« sagde Thorning-Schmidt.

Statsministeren understregede, at det vigtigste for Danmark er, at stats- og regeringslederne i EU på topmødet bliver enige om EUs topprioriteter de kommende fem år.

»Først og fremmest har jeg op til det her topmøde været opmærksom på, hvad Danmark gerne vil have igennem. Vi har været meget fokuserede på de prioriteringer, som Det Euopæiske Råd skal diskutere i aften og i morgen. Det, der er vigtigt for os, er, at det er klart og tydeligt, hvad EU skal lave de næste fem år. Det har hele tiden været vigtigere for os, end hvem der skulle sættes til opgaven," lød det fra statsministeren.

Udover fokus på vækst og nye job er ikke mindst større energisikkerhed højt på agendaen, hvilket skal ses i sammenhæng med de nye klimamål, som EU-landene skal blive enige om til oktober.

I Europa verserer rygtet om en plan med Helle Thorning-Schmidt som ny formand for Det Europæiske Råd, men uden nogen post til central- og østeuropæiske lande. Men alle politiske hensyn er vigtige, mener Thorning-Schmidt.

»Alle balancer er vigtige. Øst-vest, nord-syd, køn og politisk. Men det allervigtigste for mig og for Danmark er, at man kan se, at vores interesser står tydeligt i de strategiske prioriteringer. Som det ser ud nu, ser det rigtig fornuftigt ud,« sagde Thorning-Schmidt, der kalder den sandsynligvis næste kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, for en pragmatiker og en brobygger, der kan samle EU.

Jean-Claude Juncker har dermed dansk opbakning, ligesom de øvrige socialdemokratiske ledere bakker op om den konservative Juncker fra Luxembourg.

Storbritannien med premierminister David Cameron i spidsen vil dog kæmpe til det sidste mod Juncker, som ifølge briterne er alt for fokuseret på mere EU, og for lidt på nationalstaterne. Cameron har derfor truet med en afstemning for at demonstrere sin modstand fredag aften, når stats- og regeringslederne som det sidste punkt skal indstille en ny kommissionsformand til Europa-Parlamentet, der skal godkende kommissionsformanden.

Er det et problem, at Storbritannien er ved at blive kørt ud på et sidespor?

»Det er jeg rigtig ærgerlig over. Jeg har det sådan, at Storbritannien har brug for EU, men EU har bestemt også brug for Storbritannien. Jeg har hele tiden ment, at vi skulle forsøge at finde en løsning, som alle kunne se sig selv i. Jeg håber stadig ikke, at vi skal have en afstemning.«

TV: Bent Winther: Hvad nu hvis Thorning får en toppost i EU?: