Thorning: Kickstart skal redde os fra 80'er-tilstande

Regerings kickstart, skal sørge for, at dagens unge ikke oplever det samme, som statsministeren var vidne til, da hun var ung.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt på talerstolen ved LO-kongressen i Aalborg mandag morgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens fremrykkede investeringer på 17,5 mia. kr.er nødvendig for at bekæmpe ungdomsarbejdsløsheden og den stigende tendens til langtidsledighed på grund af krisen.

Sådan lyder den klare besked fra stasminister Helle Thorning-Schmidt (S) til LO på kongressen i Ålborg.

- Jeg var ung i firserne og kan huske, hvad de skete med den generation af unge, som aldrig kom ind på arbejdsmarkedet dengang. Det vil jeg undgå, og derfor skal vi kickstarte økonomien nu, så vi kan få gang i væksten, siger Helle Thorning-Schmidt og afviser, at hun dermed forværrer de offentlige finanser endnu mere, hvilket flere ledende økonomer ellers har advaret mod.

Regeringen vil investere 1 mia. i infrastruktur, 2 mia. i sygehuse og 4 mia. i renovering af almene boliger. I alt skal 7 mia. investering i energirenoveringer.

- Det betyder bare, at vi bruger pengene nu i stedet for senere, så vi bruger netop ikke flere end vi har. Det betyder, at vi ikke kan bruge pengene i 2014, siger Helle Thorning-Schmidt.

Beskeden vækker glæde hos LO-formand Harald Børsting, som mener at vækst og beskæftigelse er det vigtigste for fagbevægelsen lige nu.

- Det er den bedste nyhed, jeg har fået i flere år. Jeg forstår ikke, at økonomerne har så svært ved det med lån. Mange virksomheder låner jo også penge og investerer for at få det bedste afkast på lang sigt, siger Harald Børsting.

Kritikken af planen om at fremtykke de offentlige investeringer er især gået på, at det er umuligt at vide, om væksten derefter bliver selvbærende. Hvis den internationale økonomi fortsat er i krise i 2014, er pengekassen således helt tom.