»Thorning kæmper for sin troværdighed«

Helle Thorning-Schmidt vil skrue op for værdidebatten. Et nødvendigt træk, mener politisk iagttager. Men også et forsøg på 'damage control'.

Ifølge Helle Thorning-Schmidt skal udlændingeloven være stram, men nu skal den heller ikke være strammere. Hen udmelding er et forsøg på "damage control", mener iagttager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I september måned så Helle Thorning-Schmidt det svenske socialdemokratiske parti gå op i limningen. Højrefløjspartiet Sverigedemokraterna havde blandet sig i udlændingedebatten, og på det punkt kunne den tidligere leder af det svenske socialdemokrati, Mona Sahlin, ikke følge med.

På det seneste har Helle Thorning-Schmidt forsøgt at stå fast i udlændingedebatten. Hun vil have en stram udlændingelov. Men i dag i Berlingske Tidende kan man læse, at udlændingeloven ifølge Helle Thorning-Schmidt nu ikke skal strammes mere.

Ifølge en politisk kommentator Erik Meier Carlsen er hendes udmelding en taktisk manøvre, men en nødvendig en af slagsen, fordi hun netop i modsætning til svenske Mona Sahlin må finde et fast ståsted på udlændingeområdet, så hendes parti ikke går i stykker.

Damage control

»Det er ufatteligt vigtigt for hende, at hun finder en position, som er holdbar, og som ikke eroderer hendes troværdighed. Når hun melder ud, som hun gør i dag, er det et forsøg på at undgå, at der opstår en situation, hvor uenigheden i oppositionen vil blive eksponeret og dermed frarøve Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokraterne troværdigheden i udlændingedebatten,« siger forfatter og journalist Erik Meier Carlsen.

I den forløbne uge har tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) og en lang række røde vælgere kritiseret det pointsystem for familiesammenføringer, som S og SF har spillet ud med som alternativ til regeringens eget pointsystem.

Din mening: Gør Thorning klogt i at sige stop for nye stramninger?

Men Helle Thorning-Schmidts udmelding i Berlingske Tidende kan ikke engang stille baglandet tilfreds.

»Jeg tror ikke, hun tilfredsstiller nogen. For kritikerne er jo principielt negative over for selve idéen om et pointsystem. Det, hun gør nu, er et blot forsøg på damage control,« siger Erik Meier Carlsen.

»Nu siger hun hertil og ikke længere. Hun sætter nogle hegnspæle op om udlændingepolitikken som et forsøg på at få den inddæmmet så godt som muligt,« siger han.

Diskussioner kan ikke undgås
Han påpeger, at udlændingepolitikken har været et hovedanliggende for Helle Thorning-Schmidt, allerede før hun blev formand for Socialdemokraterne. I de seneste dage har debatten om pointsystemer for familiesammenføringer ifølge Erik Meier Carlsen bekræftet Helle Thorning-Schmidt i, hvor besværlig udlændingepolitikken vil blive under den kommende valgkamp.

»Det er jo allerede gået galt i den forstand, at både S og SF under stor offentlig opmærksomhed er blevet splittet på det her spørgsmål. Det kan jo i sig selv undergrave Socialdemokraternes troværdighed i udlændingepolitikken, at der er så store interne modsætninger,« siger Erik Meier Carlsen, som mener, at der i en socialdemokratisk ledet regering uomtvisteligt vil komme usikkerhed om udlændingepolitikken.

»Der kan opstå store diskussioner. Man ved jo allerede nu, at de Radikale og Enhedslisten vil være med på et helt andet hold. Så det vil ikke kunne undgås, at der opstår problemer,« siger han.