Thorning: Johannes krav umuliggjorde aftale

Ifølge statsministeren er det Enhedslistens ultimative krav, der fik forhandlingerne om en finanslov mellem det parlamentariske grundlag og regeringen til at bryde sammen.

Statsminister Helle Thorning Schmidts pressemøde onsdag 27. nov. 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med ultimative krav til forhandlingerne var Enhedslisten og Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) selv med til at sende regeringen over til Venstre og de Konservative i bestræbelserne på at lande en finanslov for næste år.

Det fastslår statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), efter regeringen sent tirsdag aften indgik en aftale med de to borgerlige partier på trods af et langstrakt forhandlingsforløb med det parlamentariske grundlag.

»Det strandede på, at Enhedslisten til sidst stillede ultimative krav, og det gjorde, at det ikke var muligt at indgå en aftale,« siger statsministeren onsdag.

Thorning understreger, at regeringen opfyldte en række af Enhedslistens ønsker undervejs, blandt andet en håndsrækning til de ældre, hævet fradragsret til faglige kontingenter og en grøn investeringsfond.

Men Enhedslistens fasttømrede ønske om et retskrav, der sikrer, at ældre skal kunne komme i bad to gange om ugen, endte med at stå i vejen for en aftale.

»Der var simpelthen ikke nogle knaster eller besparelser eller noget surt, som Enhedslisten overhovedet skulle sige ja til, der var kun positive tiltag for vores velfærdssamfund,« siger Thorning.

»De kunne sikkert godt have været større, hvis Enhedslisten skulle have bestemt, men vi skulle have økonomien til at balancere,« tilføjer hun.

Ifølge Thorning er der flere elementer, som regeringen gerne ville have haft med i en aftale, men det kunne kun være gennemført med stemmer fra Enhedslisten, og det ærgrer statsministeren.

»Det er også tydeligt med det, vi så har vedtaget, at der er nogle elementer - for eksempel fradragsret for kontingenter - man ikke kan gennemføre med borgerlige partier. Det skal gennemføres med Enhedslisten. Der er også andre elementer, som man ikke kan gennemføre med de borgerlige partier, og vi er da ærgerlige over, at det ikke kunne komme med,« siger Thorning.

TV: Se Thornings pressemøde om finansloven:

Er du på mobilsitet, da klik her.