Thorning: »Jeg skal nok få styr på de Radikale«

Midt i intens valgkamp lover statsminister at få »styr på de Radikale« på udlændingeområdet.

Lars Løkke Rasmussen, Kristian Thulesen Dahl og Helle Thorning-Schmidt under debatten.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Statsministeren lovede tirsdag aften på direkte tv, at hun nok skulle få styr på de Radikale, når det gælder det helt centrale spørgsmål om regeringens asylpolitik.

Det skete under en heftig ordveksling med V-formand Lars Løkke Rasmussen, der afkrævede Thorning svar om hun kom med sine tanker om robuste asylkrav som formand for Socialdemokraterne eller som statsminister.

Spørgsmålet var en prikken til Thorning, der har været i intern diskussion med netop de Radikale om det spørgsmål.

Men Thorning afbrød hurtigt Løkke og slog fast:

»Ved du hvad, jeg skal nok få styr på de Radikale«.

Programmet sluttede kort herefter uden en kommentar fra de Radikales partileder, Morten Østergaard.

Senere reagerede han dog på kommentaren via Twitter:

»Vi bragte Helle til magten, og vores reformer fik Danmark ud af krisen. Og vi skal som  bekendt videre ... Det skal jeg nok holde styr på,« skrev Morten Østergaard.

Første stramning i 12 år

Under valgkampen har udlændingespørgsmålet blotlagt en stor uenighed i regeringssamarbejdet mellem Socialdemokraterne og de Radikale.

Helle Thorning-Schmidt har gjort en dyd ud af at forklare danskerne, at hun fortsat vil stå vagt om en stram udlændingepolitik, og gentagne gange har hun fastslået, at regeringen har gennemført den første asylstramning i 12 år.

Morten Østergaard har omvendt udtalt, at valgkampen har udviklet sig til »en rituel stammedans« på flygtninges ulykkelige skæbner.

Senest tog han luften ud af Thornings strammerretorik, da han som en reaktion på Venstres kritik af regeringens 31 lempelser konstaterede, at det rigtige tal ikke er 31. Men 45.

»Hvis man tæller mest muligt med, er det vel 45 gange, vi har forbedret udlændingepolitikken. Med det tæller også dobbelt statsborgerskab. Er det en lempelse? Jeg synes, det er en forbedring. Men det er klart, at der er nogen, som får statsborgerskab, som ikke kunne få før, så det tæller vel med,« sagde han til Berlingske.

Og det var netop i forbindelse med debatten om asyl, at Helle Thorning-Schmidt ytrede, at hun nok skulle få styr på de Radikale.

Kort efter debatten blev statsministeren interviewet på TV2, og her uddybede hun sin udtalelse:

»Jeg har vist konkret i handling, at jeg er i stand til at få brede aftaler - også i udlændingespørgsmålet,« sagde hun:

»Lars Løkke behøver ikke være bekymret for, om jeg kan få styr på de Radikale, fordi vi netop har sikret - også på udlændingeområdet - at vi har strammet regler for at få asyl (...) det er ikke mig, der har fremlagt det alene. Det er S og R.«