Thorning: Jeg er ikke født til at være Socialdemokrat

Opdateret: Helle Thorning-Schmidt gik på socialdemokraternes kongres i rette med de politiske modstandere, der har indikeret, at hun ikke er en ægte socialdemokrat.

Helle Thorning-Schmidt aflægger sin politiske beretning ved Socialdemokraternes 2-dages kongres i Aalborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraternes formand er træt af, at blive beskyldt for ikke at være en ægte socialdemokrat, fordi hun lever i en international familie uden klassisk arbejderbaggrund. Det blev tydeligt, da hun kort efter middagstid trådte op på talerstolen på Socialdemokraternes kongres i Aalborg og holdt sin hidtil mest personlige tale i sin tid som socialdemokraternes formand.

Her langede Helle Thorning-Schmidt ud efter Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard, der i forbindelse med skattesagen har beskyldt Thorning for at leve et dobbeltliv.

Læs også: Alle Helles mænd

Læs også: Thorning til erhvervslivet: I fortjener bedre

- Vi kunne slet ikke finde på at sige, at man ikke kan bo i Gentofte og have sommerresidens på en dejlig ø i Grækenland og samtidig stemme på Dansk Folkeparti, sagde Thorning med henvisning til det liv, Pia Kjærsgaard lever.

Gammeldags måde at rubricere folk

Venstre, hvis politiske ordfører Peter Christensen, har været særdeles aktiv i personangrebene på Helle Thorning-Schmidt gik heller ikke ram forbi.

- Vi kunne aldrig drømme om at sige, at man er en dårlig venstremand, bare fordi man ikke er vokset op på en gård, hvor høsten altid slog fejl, sagde Thorning. Hun mener, det er gammeldags at sætte mennesker og politikere i bås på den måde.

- Det er en gammeldags måde at tænke på. Det er fjernt for mig, at møde mennesker med forudfattede meninger om aner og position, og ikke med et åbent sind og nysgerrighed om evner og meritter, sagde Thorning, og indrømmede, at det ikke var forudbestemt, at hun skulle være socialdemokrat.

Jeg har selv valgt S

- Jeg blev socialdemokrat, fordi jeg ønskede at tage et ansvar. Og ja, jeg indrømmer det gerne. Jeg er ikke født til at være socialdemokrat. Jeg har selv valgt det. Jeg blev socialdemokrat, fordi vores værdier er de samme, som jeg mødte omkring spisebordet i Ishøj. Ingen af mine forældre kunne dengang drømme om at stemme på vores parti, men de fyldte mig med drømme, jeg i dag deler med jer, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Læs også: Alle Helles mænd

Hun gjorde socialdemokraterne opmærksom på, at medier og opposition altid vil kunne finde noget at klandre en socialdemokratisk leder for.

- Kampmann og Krag var ufolkelige. Anker for folkelig. Svend var for hurtig. Poul for grundig. Og Mogens for ansvarlig. Jo, der er altid et eller andet galt, lød det fra den første kvindelige formand i partiet.

Skattesagen har slidt

Det er skattesagen om Helle Thorning-Schmidts mands skattebetaling i Schweiz, der for alvor har sat spot på, hvordan den internationale karrierefamilie
Thorning-Kinnock lever deres liv. Og nu på kongressen valgte Thorning selv at sige rent ud, at hun ikke er som arbejdere er flest.

Og hun indrømmede, at skattesagen har slidt i de seneste fire måneder inden det endte med en pure frifindelse fra Skat.

- Det har slidt på os alle. Og jeg skal sige i dette sluttede selskab, at når jeg derhjemme ser på min dejlige mand, så har ordet skat fået en ny betydning, lød det fra Thorning, der fik bragende klapsalver fra salen.

Hun sluttede af med at forberede de socialdemokratiske kernetropper på, at der vil komme flere personangreb på hendes person, og at de kommer til at opleve den mest beskidte valgkamp i mands minde, når den bliver skudt i gang indenfor det næste år.