Thorning: Ikke flere udlændinge-stramninger

Helle Thorning-Schmidt skaber nu kant til de borgerlige i udlændingepolitikken og afviser flere stramninger. Venstre og DF beskylder hende for at give efter for venstrefløjen og vende tilbage til rød zigzag-politik på udlændingeområdet.

Socialdemokraterne har sagt ja til den sidste stramning af udlændinge­loven med det pointsystem, som S-SF præsenterede i denne uge. Nu er det nok, slår Helle Thorning-Schmidt fast med en opsigtsvækkende udmelding, der åbner for, at udlændingepolitikken igen kommer til at spille en afgørende rolle ved næste folketingsvalg.

»Vi har en tilstrækkelig stram udlændinge­lovgivning nu. Og vi behøver ikke at gøre mere på det område. Der skal være ro om de regler fra nu af,« siger S-formand Helle Thorning-Schmidt.

Hun har i den seneste uge været under et voldsomt pres fra tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) og de røde vælgere, hvoraf kun 24 procent støtter et pointsystem, mens 58 procent er imod. Det viser en Rambøll-måling, som Jyllands-Posten bragte fredag. Og regeringen beskylder Socialdemokraternes formand for at give efter for presset.

»Helle Thorning-Schmidt prøver at tilfredsstille Nyrup og især SFs bagland. Det er en tilbage­venden til en rød zigzag-politik på udlændinge­området,« siger beskæftigelses­minister Inger Støjberg (V).

Den kritik afviser Thorning med løftet om, at hun »ikke kunne drømme om at gå over mod en lempeligere udlændingepolitik«. Hun mener, at udlændingepolitikken alt for længe har været drevet frem af Dansk Folkeparti. Og hun ønsker hverken, at Enhedslisten eller de Radikale får samme afgørende indflydelse på udlændingepolitikken, hvis hun bliver statsminister.

»Det bliver ikke de Radikale, som skal bestemme vores udlændingepolitik. Det er de brede vælgergrupper ikke interesseret i, og jeg er slet, slet ikke interesseret i det,« siger Helle Thorning­-Schmidt, som appellerer til et bredt udlændinge­samarbejde på midten.

»Der må være mange Venstre-vælgere, som er dybt frustrerede over, at deres parti i dag har valgt at lægge sig helt tæt op ad Dansk Folkeparti i den store debat om Danmark. Vi har brug for et Venstre, som trækker mod midten. Får vi et nyt flertal med mig i spidsen, så vil jeg invitere Venstre og Konservative til at komme med i et bredt samarbejde om vores udlændinge- og integrationspolitik,« siger hun.

Kold skulder fra Venstre

Det løfte giver Venstre ikke meget for.

»Det er bare Thorning, der forsøger at pakke sin udlændingepolitik ind i strategi. Venstre vil til enhver tid tage de initiativer, der skal til for at føre en fast og fair udlændingepolitik,« siger Inger Støjberg.

Hun mener ligesom Dansk Folkeparti, at det er ufornuftigt at afskære sig fra yderligere stramninger af udlændingepolitikken.

»Lige nu er den absolut, som den skal være, men vi aner jo intet om udviklingen. Tingene kan ændre sig, og så har Helle Thorning­­­-­Schmidt på forhånd opgivet at tilpasse udlændinge­loven,« siger DF-leder Pia Kjærsgaard.

Hun forudser, at Thorning vil blive udsat for et kæmpepres for lempelser, hvis hun bliver statsminister - både fra De Radikale, Enhedslisten og store dele af SF. Derfor frygter Pia Kjærsgaard ikke, at DF bliver holdt uden for indflydelse, hvis flertallet skifter.

»Thorning får i den grad brug for Dansk Folke­parti, hvis hun vil have en fornuftig udlændinge­politik, der også appellerer til hendes egne socialdemokratiske vælgere,« siger Pia Kjærs­gaard.

End ikke de Radikale er i stand til at udvise stor begejstring for, at Thorning nu afviser nye udlændingestramninger.

»Det er godt, hvis Thorning vil trække en streg i sandet, men så forstår jeg ikke, at hun samtidig adopterer en del af regeringens pointsystem. Og det er underligt, at hun kaster sin kærlighed på Venstre og de Konservative, mens hun retter kanonerne mod os. I oppositionen er vi trods alt enige om at afskaffe starthjælpen og sikre bedre forhold for asylansøgere. Det kan Thorning ikke få igennem med V og K,« siger de Radikales næstformand, Morten Øster­gaard.