Thorning i grundlovstale: Vi hører hjemme i EU

Statsminister Helle Thorning-Schmidt brugte sin grundlovstale til at slå et slag for EU. Modstanderne skylder at komme med et bedre alternativ, siger hun.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt, K-formand Lars Barfoed og SF-formand Pia Olsen Dyhr holdt grundlovstaler ved Dansk Metal-arrangement på Metalskolen i Jørlunde, Slagslundevej 13, 3550 Slangerup torsdag d. 5 juni 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Uden EU ville freden mellem landene i Europa ikke være så grundfæstet, som den er i dag. Og dem der mener, at Danmark ville være bedre stillet uden for EU eller skal søge en mere løs tilknytning, skylder fortsat at opstille et reelt alternativ. Sådan siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i sin grundlovstale torsdag.

»I mit verdensbillede vil det altid være en fordel for Danmark, at vi er med til at træffe beslutninger, som påvirker os selv,« siger Helle Thorning-Schmidt fra talerstolen på grundlovsmødet i Slangerup.

Danmark er et gammelt og rodfæstet demokrati, og netop derfor hører vi også hjemme i det europæiske samarbejde, siger statsministeren.

»Når man kigger på Europas historie, er der ikke noget nyt ved, at de store har meget at skulle have sagt. Det nye er, at de små lande også har en stærk stemme. At vi stemmer om tingene i stedet for at slås,« siger hun.

Men det betyder ikke, at EU er perfekt og uden mangler. For det er tæt på umuligt, når 28 lande skal være enige. Og når det kommer til debatten om mere eller mindre samarbejde i EU og hvor hurtigt det skal gå, så henviser statsministeren til en anden socialdemokratisk statsminister, Jens Otto Kragh. Efter folkeafstemningen i 1972 slog han nemlig fast, at »de europæiske fællesskabers udvikling er ikke fastlagt en gang for alle. Det fremtidige samarbejdsmønster og de opgaver, som vil blive taget op i EF, vil være bestemt af styrken af de forskellige sociale og politiske kræfter, der gør sig gældende i de enkelte medlemslande. Det gælder også i Danmark«.

Statsministeren opremsede nogle af de sider af EU, som hun ser som positive.

»Uden EU vil kampen mod forurening være næsten håbløs. Uden EU vil kampen for at undgå en klimakatastrofe være endnu vanskeligere end den er i forvejen. Og uden EU vil kampen mod grænseoverskridende kriminalitet stoppe netop ved grænsen og ikke som nu, hvor vi arbejder sammen for at give de kriminelle kamp til stregen,« siger hun.

Og så gav hun også en opsang til kritikken af EUs rolle i den økonomiske krise, som vi nu er på vej ud af.

»Det europæiske samarbejde blev først bebrejdet, at kravene til medlemslandene var for vage og upræcise. Hvorfor var man ikke hårdere ved en finansiel sektor? Da krisen så kradsede, fik EU ansvaret for, at de enkelte medlemslande skulle stramme op og spare. Og nu hed det sig, at kravene til den finansielle sektor var for barske,« siger Helle Thorning-Schmidt.«

TV: Se statsministerens grundlovstale her:


Er du på mobilsitet, da klik her.