Thorning håber »lockout-generationen« kommer efter det

Statsminister Helle Thorning-Schmidt er glad for, at lovindgrebet er vedtaget, og hun håber, at de unge fra »lockout-generationen« nu kan komme til deres afgangsprøver.

Foto: Claus Bech. Statsminister Helle Thorning-Schmidt taler med journalister efter at Folketinget har vedtaget regeringens lovforslag om et indgreb i lærerkonflikten.
Læs mere
Fold sammen

Med 95 stemmer for og 13 imod har Folketinget fredag eftermiddag sendt elever og lærere tilbage i skolen på mandag. Statsminister Helle Thorning Schmidt (S) håber nu på, at eleverne bliver klar til afgangsprøverne, der begynder om godt to uger.

»Det er mit håb, at lockout-generationen, der jo ikke har fået den normale afslutning på 9. og 10. klasse, alligevel kommer efter det og kommer til deres afgangsprøver,« siger statsministeren.

Folketinget har siden torsdag hastebehandlet regeringens lovforslag, der blandt andet afskaffer lærernes arbejdstidsregler og udfaser 60-årsreglen. Partierne har i forløbet stillet i alt 41 ændringsforslag, som alle blev nedstemt under 2. behandling fredag. Kun Enhedslisten og Liberal Alliance endte dog med at stemme imod selve lovforslaget, og det er dermed vedtaget.

»Jeg ved jo godt, der er uenighed om den her sag, og der var jo også nogen, der stemte imod. Vi har forsøgt at lave et balanceret lovindgreb, og jeg er glad for, der er så mange af Folketingets partier, der har valgt at støtte op omkring det,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Lovforslaget blev vedtaget efter en timelang debat i Folketingssalen, og det sætter en stopper for den lockout, som trådte i kraft 1. april.

»Arbejdskonflikter er en del af den danske model, og vi skal have respekt for den danske model. Men når 800.000 elever og kursister på fjerde uge bliver virkelig generet af det, er det min og regeringens opgave at tage ansvar for helheden, og det er det, vi har gjort,« siger statsminister Helle Thorning-Schmidt.